13 januari 2012

Wordt verwacht 277 (nieuws, 2012)

'ORANJEKENNER' SCHRIJFT THRILLER OVER REPUBLIEK NEDERLAND

Uitgeverij Marmer uit Baarn timmert sinds een jaar of twee aan de weg. Ze belooft dit voorjaar met 'een gegarandeerd geruchtmakende' thriller te komen over het koningshuis. Het gaat om 'Oranje valt' van Gerbrand Bos, die begin april, een paar weken voor Koninginnedag, in de winkel moet belanden.

In het kader van de komende troonswisseling neemt een aantal politieke partijen de kans te baat om te proberen de huidige staatsvorm te wijzigen in een republiek. Ze sluiten daartoe een monsterverbond, de zogenaamde Groep van Zeven. Een groep die als het nodig is de vereiste twee derde meerderheid voor een benodigde grondwetswijziging nipt kan behalen. Aan de hand van verschillende personages wordt de lezer toeschouwer bij het spel dat zich doorgaans achter gesloten deuren afspeelt.

Ook de persoonlijke verhoudingen binnen het koningshuis worden belicht. De kroonprins zelf zou liever de koninklijke handdoek in de ring gooien. Hij krijgt daarbij onverwachte hulp van een Amsterdamse uitgever, lid van het Republikeins Genootschap. Die publiceert een ongeautoriseerde biografie van de kroonprins, waardoor de toekomst van de monarchie nog meer aan het wankelen wordt gebracht.

Wanneer de koninklijke familie zich - op last van de minister-president - heeft teruggetrokken in Toscane, verdwijnt de prins spoorloos. Ondertussen lijkt men in Den Haag stap voor stap dichter bij een alles veranderend besluit te komen.

Gerbrand Bos is uiteraard een pseudoniem. Maar volgens de uitgever is hij een kenner van de politiek en het koningshuis. Sterker nog, van schrijven heeft hij ook kaas gegeten. Hij heeft immers meerdere romans en thrillers gepubliceerd bij diverse grote Nederlandse uitgeverijen, aldus Marmer.

Andere nieuwe titels:

Roel Thijssen - 'De Kandidaat' (mei 2012). Derde deel in de serie rond majoor Paul Marquand. 1980. De Vietnamoorlog is al vijf jaar voorbij, maar honderden Amerikanen worden nog steeds gevangen gehouden. De Republikeinse senator Jim Walsh eist opheldering van de regering in Hanoi. In ruil biedt hij een definitieve vredesregeling. CIA-agent Marquand heeft zijn handen vol aan het voorkomen dat de plannen van Walsh worden gesaboteerd.
Linda van Rijn - 'Blue Curaçao' (mei 2012). Hannah trouwt met Koen en samen gaan ze naar Curaçao voor hun huwelijksreis. Tijdens het snorkelen verdwijnt Koen spoorloos. Samen met Jan, een Nederlander die al langer op het eiland woont, begint ze haar zoektocht naar Koen. Volgens de uitgever vult Linda van Rijn 'het gat dat Suzanne Vermeer achterlaat'.

Geen opmerkingen: