02 januari 2012

Onkreukbaar (nieuws, 2012)

TOMAS ROSS: 'BEATRIX VERLAAG JE NIET'

In de televisieserie 'Beatrix, Oranje onder vuur', die vanaf vanavond wordt uitgezonden, kruipt Willeke van Ammelrooy in de huid van de Nederlandse koningin. Het scenario is geschreven door thrillerschrijver Tomas Ross. Maar anders dan in de serie 'Bernhard, Schavuit van Oranje', waar de vader van Beatrix het zwaar te verduren kreeg, gaat Ross op een beschaafde wijze met de vorstin om.

,,Beatrix verlaag je niet'', zegt hij in een artikel in de GPD-kranten. Hij mag dan overtuigd republikein zijn, respect heeft hij wel. ,,Ik heb haar nooit gesnapt, ze is zo onbegrijpelijk vergroeid met haar rol'', meent hij over Beatrix.

De koningin is de deugdzaamheid zelve. ,,Het is de onkreukbare vorstin'', vindt Ross. Hij kon niet putten uit schandalen en koos ervoor het 'persoonlijke drama' van Beatrix te belichten. De keuze voor het koningschap, de keuze voor Claus von Amsberg, de keuze van Willem-Alexander voor de Argentijnse Máxima, de ziekte en de lijdensweg van Claus, de aanslag op Koninginnedag (waar de reeks mee begint).

VPRO: Beatrix onder vuur, Nederland 1, 22 uur

Geen opmerkingen: