20 januari 2012

Aandeel in tango (nieuws, 2012)

In het verleden behaalde resultaten...

Uitgeverijen kunnen soms zo gemeen en infaam zijn. Ze beloven je gouden bergen, maar keren je even zo goed plotseling de rug toe. Schrijfster Melissa Bielsma-Schaaij zegt daarover te kunnen meepraten.

In 2009 werd ze benaderd door een uitgeverij, die een verhaal van haar hadden gelezen op de site VrouwenThrillers.nl. ,,Ze waren onder de indruk en wilden een afspraak maken. Ik ben een jaar bezig geweest met de uitgeverij; eerst moest ik een uitgebreide samenvatting maken, na groen licht een heel manuscript. Na dat jaar kreeg ik alsnog een enorme domper toen het feest, publicatie van mijn thriller 'Virtuele tango', niet doorging.''

Via een bevriende auteur kwamen Bielsma's eerste hoofdstukken bij een andere uitgeverij te liggen. ,,Die lazen het en wilden het hele manuscript graag ontvangen omdat ze er potentie in zagen. Het paste ook goed in het fonds. Er volgde een tijd van schrappen, schaven en herschrijven omdat ze een snelle plotgerichte thriller wilden. Ik heb wederom heel hard gewerkt en na bijna een jaar werd het weer een teleurstelling.''

Bij de pakken neerzitten wilde Bielsma niet, vandaar dat ze nu haar toevlucht heeft gezocht tot de site tenpages.com. Op deze site kunnen auteurs de eerste tien pagina's van hun manuscript online zetten. Lezers die enthousiast worden over de inhoud, kunnen voor vijf euro een aandeel kopen. Als er binnen vier maanden tweeduizend aandelen zijn verkocht, wordt het manuscript op de markt gebracht door een reguliere uitgeverij. De winst wordt gedeeld door de schrijver, aandeelhouders, uitgeverij en tenpages.com. Het ziet er inmiddels goed uit voor Bielsma: in zo'n tien dagen tijd heeft ze al ruim vierhonderd aandelen verkocht.

'Virtuele tango' speelt zich af in het altijd bruisende Hoorn. Daar worden in korte tijd jonge vrouwen vermoord. De dader gebruikt het internet als zijn eigen moordplatform. De slachtoffers hebben met trauma’s te maken gehad en hadden contact met elkaar via fora. Ze worden uiteindelijk in de meest gruwelijke omstandigheden aangetroffen; enkelen blijken een tijd in leven te zijn gehouden voor ze werden gedood. Sanne Philips en Luca Borra, rechercheurs van politie Hoorn, staan voor een raadsel.

UPDATE: Melissa Bielsma-Schaaij schrijft tegenwoordig onder de naam Melissa Skaye 

Geen opmerkingen: