29 januari 2012

Sociale relevantie (nieuws, 2012)

THRILLER SCHRIJVEN WORDT UNIVERSITAIRE STUDIE

Nu de onderwereld gaandeweg meer invloed krijgt in de literatuur, verdiept de City University in Londen zich meer en meer in de misdaad. De onderwijsinstelling in de Britse hoofdstad lanceert een masteropleiding in misdaadliteratuur en het schrijven van thrillers.

De opleiding komt er omdat er veel vraag naar is onder studenten. Het genre is behoorlijk in de lift en de studie, de eerste in zijn soort in Engeland, is des te meer een bewijs van 'een tweede Gouden Eeuw in de misdaadliteratuur'. Het thrillergenre is het op een na best verkopende in het Verenigd Koninkrijk. In 2011 werd voor ruim 96 miljoen euro aan spannende boeken verkocht.

De studie leert de Agatha Christies en de Ian Rankins in spe alle aspecten van de misdaadliteratuur. Van hoe spanning te creƫren tot het verwerken van misdrijven in thrillers, met alle details die erbij horen. Niet alleen het bloedige gedeelte, maar ook procedures waaraan de politie zich heeft te houden.

,,Misdaadromans worden steeds populairder. Met auteurs als Tom Rob Smith (foto) en AD Miller die op de shortlist van de prestigieuze Man Booker Prize terecht komen, is de literaire acceptatie van het genre groeiende, aldus schrijfster Jonathan Myerson, die het studieprogramma aan de universiteit leidt. ,,We zitten in een nieuwe bloeiende periode wat het thrillergenre betreft, maar nu is de traditionele locatie van het landhuis ingeruild door sociale huurwoningen in de binnen stad. Sociale relevantie is een belangrijke factor geworden, maar ook de kwaliteit en het vakmanschap van het geschrevene.''

De universiteit benadert op dit moment auteurs die les komen geven. Martyn Waites (auteur van 'Genadeslag') en Barry Forshaw (schrijver van 'The Rough Guide to Crime Fiction') zijn al gecontracteerd. Jaarlijks worden twaalf tot veertien studenten tot de masteropleiding toegelaten.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: