03 januari 2012

Gesignaleerd (93)

vers van het mes!

RUBEN VAN DIJK - WILD WATER

Op een stormachtige dag als vandaag zou die eigenlijk al in de winkel moeten liggen: 'Wild water', de derde thriller van Ruben van Dijk. De publicatie ervan staat in ieder geval voor 'begin januari' aangekondigd door uitgeverij A.W. Bruna.

Centraal staat de vraag: Nederland ligt onder de zeespiegel. Wat als de dijken het begeven? In de stormachtige nacht van 12 februari laat Anne, een mooie en succesvolle 39-jarige vrouw, zich verleiden tot een onenightstand in een leegstaand vakantiehuisje bij Katwijk. Na afloop blijkt dat zij en haar jonge minnaar Wessel niet meer weg kunnen. Het huis en de hele Randstad, van Rotterdam tot Amsterdam en Utrecht, stromen razendsnel vol water. Een dijkdoorbraak!

Wat Anne niet weet, is dat er bij de regering en de AIVD inmiddels volledige paniek is uitgebroken: naarmate de uren verstrijken, worden de aanwijzingen steeds sterker dat de dijkdoorbraak weleens een goed geplande terreuraanslag zou kunnen zijn…

Ruben van Dijk (pseudoniem van Thomas van Slobbe) is naast schrijver werkzaam als adviseur in de wereld van politiek en milieu. Hij werkte jarenlang in het bedrijfsleven en bij de overheid en is direct betrokken geweest bij diverse initiatieven ter beperking van het broeikaseffect. In maart 2009 stond hij in de top 100 van meest invloedrijke mensen van Nederland op milieugebied.

'Wild water' is volgens de uitgeverij gebaseerd op bestaande en realistische overstromingsscenario's, rampenplannen en evacuatieschema’s. Het laat precies zien wat ons in geval van een overstroming te wachten staat.

Wat Anne overkomt kan iedereen overkomen, stelt Van Dijk/Van Slobbe. Circa 3 miljoen mensen in de Randstad wonen meters onder zeeniveau. Reden voor de Verenigde Naties om in het World Risk Report (verschenen in september 2011) te waarschuwen dat Nederland van alle Europese landen het grootste risico loopt op een natuurramp. Áls de dijken doorbreken, bijvoorbeeld door een terreuraanslag, zijn de gevolgen volgens formele overheidsdocumenten catastrofaal.

Ruben van Dijk - Wild water. Uitgeverij A.W. Bruna, 280 pag., € 19,95. ISBN 978 90 229 9921 9

Geen opmerkingen: