26 januari 2012

Raad van commissarissen (nieuws, 2012)

FRED VARGAS GENOMINEERD VOOR EUROPESE THRILLERPRIJS

De Franse thrillerschrijfster Fred Vargas (foto) en respectievelijk haar Griekse en Duitse collega Petros Markaris en Veit Heinichen zijn genomineerd voor de European Crime Fiction Star Award 2012. Wie uiteindelijk in november van dit jaar de prijs van 11.111 euro wint, wordt de komende maanden door het publiek bepaald.

De prijs wordt op 10 november 2012 op het Duitse thrillerfestival 'Mord am Hellweg VI' voor de derde keer uitgereikt. Eerder werden de Zweedse auteur Henning Mankell en diens landgenoot HÃ¥kan Nesser gelauwerd. Het zal nu dus voor de eerste keer zijn dat een niet-Scandinavische schrijver met deze prijs, voor zijn of haar bijdrage aan de Europese misdaadliteratuur, aan de haal gaat.

Een zevenkoppige internationale jury, waarvan Gouden Strop-winnaar Jac. Toes deel uitmaakte, had uit een lijst van zestig namen een longlist van elf auteurs samengesteld. Daaruit heeft de 'hoofdjury' een shortlist van drie schrijvers gekozen. Vanaf deze zomer tot aan de laatste festivaldag van 10 november 2012 kunnen thrillerfans hun favoriete auteur kiezen.

Petros Markaris (Istanbul, 1937) is naast vertaler van toneelstukken en maker van een Griekse tv-serie, ook de auteur van misdaadromans met politicommissaris Kostas Charitos in de hoofdrol. De Francaise Fred Vargas (1957) is van huis uit archeologe. In haar politieromans is commissaris Jean-Baptiste Adamsberg de held. En ook in de thrillers van Veit Heinichen doet een commissaris van zich lezen en wel Proteo Laurenti.

Geen opmerkingen: