09 augustus 2010

Wordt verwacht 207 (nieuws, 2010)

EEN ROODGLOEIENDE CRUCIFIX

In 'Priester' (2008) van de Ierse schrijver Ken Bruen werd een priester onthoofd aangetroffen. Twee jaar later stelt Bruens landgenoot Gerard O'Donovan ook een priester centraal in zijn thriller 'Kruisiging'. Maar deze eerwaarde heeft een duivelse missie. O'Donovans debuut verschijnt in oktober 2010 bij uitgeverij Van Holkema & Warendorf.

Een moordenaar teister de straten van Dublin. Voor elke aanval slaat hij een kruisje en daarna stuurt hij zijn slachtoffers naar God, wat hem de bijnaam 'De Priester' oplevert. Als de dochter van een diplomaat wordt aangevallen en voor dood wordt achtergelaten, gebrandmerkt met een roodgloeiende crucifix, wordt rechercheur Mike Mulcahy op de zaak gezet.

Mulcahy is een doorgewinterde speurder, maar deze gruwelijke daad gaat zelfs zijn ergste verbeelding te boven. 'De Priester' is gevaarlijker en ongrijpbaarder dan elke misdadiger waar hij ooit mee te maken heeft gehad: een engel des doods met een ziel die zwarter is dan de hel. Terwijl de media op hol slaan en de stad in de greep raakt van blinde paniek, moet Mulcahy 'De Priester' tegenhouden voor hij zijn volgende dodelijke kruisje slaat.

'Kruisiging' is de eerste in een serie rond rechercheur Mulcahy. Gerard O'Donovan begon zijn carrière bij de Ierse douane, was een korte tijd barkeeper, boekverkoper en leraar Engels en woonde enige tijd in Madrid en Wenen voordat hij aan de slag ging als journalist en recensent voor onder andere the Sunday Times en de Daily Telegraph. In 2007 haalde hij de shortlist voor de prestigieuze Debut Dagger van de Crime Writers' Association. Overigens is O'Donovans debuut oorspronkelijk getiteld als 'The Priest', de thriller van zijn collega Bruen heette simpelweg 'Priest'.

Andere nieuwe titels:

Stuart MacBride - 'Eindspel' (november 2010). Logan MacRae moet Richard Knox, een gewelddadige verkrachter die zijn straf heeft uitgezeten en beweert de Heer te hebben gevonden, helpen bij het betrekken van zijn nieuwe woning in Aberdeen. Maar deze vrij eenvoudige operatie loopt snel volledig uit de hand.
Laura Lippman - 'Verloren tijd' (oktober 2010). Eliza Benedict is gelukkig getrouwd en heeft twee kinderen. Na zeven jaar in Engeland verhuist ze met haar gezin terug naar Amerika. er is geen vuiltje aan de lucht tot ze een brief krijgt van degene die haar 25 jaar geleden heeft ontvoerd. Hij is ter dood veroordeeld en het vonnis zal spoedig worden voltrokken. Hij is ervan overtuigd dat Elize informatie heeft die hem kan vrijspreken.
Patrick Woodhead - 'De verboden tempel' (oktober 2010). Op de Tibetaanse hoogvlaktes branden boeddhistische kloosters tot de grond toe af. De Chinezen deinzen nergens voor terug om de Tibetanen te onderwerpen. Maar diep in de binnenlanden gloort er hoop.
Jeffery Deaver - 'Onder druk' (januari 2011). Sinds ene ongeluk tijdens een patrouille is rechercheur Bryan Kessler aan zijn bureau gekluisterd. Op dit moment zit hij op Fraudezaken, waar hij uitsluitend routinezaken behandelt. Het verbaast hem dan ook dat hij doelwit is van een 'lifter', crimineel jargon voor ieman die voor de onderwereld informatie achterhaalt - op wat voor manier dan ook. En het blijkt een harde, doorgewinterde 'lifter' te zijn.

Geen opmerkingen: