20 augustus 2010

Recessiebestendig (nieuws, 2010)

JAMES PATTERSON VERDIENT HET MEEST

Thrillerschrijver James Patterson is 's werelds bestverdienende auteur. Dat blijkt uit een lijst van het Amerikaanse zakenblad Forbes, waaruit boekensite De Papieren Man citeert. De top-tien van auteurs die ware bestsellers schreven, genereerde samen zo'n 270 miljoen dollar aan inkomsten tussen 1 juni 2009 en 1 juni 2010.

De Amerikaan James B. Patterson voert de lijst aan met 70 miljoen dollar inkomsten en komt daarmee een stapje hoger op de ranglijst in vergelijking met vorig jaar. De thrillerauteur en voormalige copywriter tekende vorige herfst een hoogst lucratieve deal, die hem nog rijker moet maken. Verder publiceerde hij samen met zijn Zweedse collega Liza Marklund dit jaar de thriller 'Partnerruil'. Een op de 17 verkochte boeken in de VS draagt overigens het label-Patterson. Zijn imperium wordt ook gespekt door televisiecontracten, stripboeken en gamescontracten. Zijn e-bookverkoop floreert eveneens. Hij heeft 51 bestsellers op zijn naam staan. Vampierenkoningin Stephenie Meyer is tweede in de lijst, met dank aan haar Twilight-franchise en de bijbehorende filmrechten, wat haar het voorbije jaar 40 miljoen dollar opleverde.

Stephen King staat derde en scoorde 34 miljoen dollar. Zijn 51ste roman 'Under the Dome' verscheen in november en verkocht 600.000 exemplaren. Nummer 4 en 5 zijn respectievelijk romantica-leverancier Danielle Steel (32 miljoen dollar) en de Britse auteur Ken Follett (20 miljoen). Op de lijst staan verder Dean Koontz op 6 (18 miljoen dollar), Janet Evanovich op 7 (16 miljoen dollar), John Grisham op 8 (15 miljoen dollar), Nicholas Sparks op 9 (14 miljoen dollar) en J.K. Rowling op 10 (10 miljoen dollar).

(Bron: De Papieren Man)

Geen opmerkingen: