10 augustus 2010

Wordt verwacht 208 (nieuws, 2010)

COMMERCIAL ONTAARDT IN THRILLER

'Op een dag drink je geen bier meer, maar drink je Grolsch', 'Wie nooit televisie kijkt, kijkt zeker VPRO' en 'Melk. De witte motor'. Zo maar enkele slogans, klassiekers inmiddels, die aan het creatieve brein zijn ontsproten van Harry Kramp (Leiden, 1949), de vaakst bekroonde tekstschrijver in de reclamewereld. Hij schreef ook liedjes, zoals 'Julie July', dat in 1995 de nummer 1-positie bereikte. En nu probeert Kramp of ook zijn eerste thriller lang blijft naijlen. De misdaadroman, getiteld 'De commercial', verschijnt in november 2010 bij uitgeverij Luitingh. Het boek is dan verkrijgbaar in met drie verschillende omslagen in drie verschillende kleuren. Kortom, over de promotie is in ieder geval al nagedacht.

Met 'De commercial' start Kramp een nieuwe thrillerserie, aldus een aankondiging van de uitgever. Kramps tweede thriller, 'De Pitch', staat gepland voor 2011.

In 'De commercial' maken we kennis met creative director Paul Hollak. De reclameman is grappig, rebels, woont in Amsterdam en is 35 jaar. Als hij op het punt staat voor een shoot naar de Chileense havenstad Valparaiso te vertrkken, staat er opeens een hem onbekende naam op de passagierslijst: Luisa Guadron. Pauls collega's denken dat hij op kosten van de opdrachtgever een vriendin mee laat reizen...

Wie is deze vrouw en hoe komt zij op de passagierslijst? En wat heeft Magdalena Moons, de aantrekkelijke casting director, daarmee te maken? Eenmaal in Chili smelten de glitter en glamour van de reclame als sneeuw voor de zon. Paul en Magdalena stuiten op een internationaal netwerk van vrouwenhandelaren - een netwerk dat tegen elke prijs het eigen belang beschermt.

Andere nieuwe titels:

Lee Child - 'Tegenspel' (oktober 2010). Voor wie zich afvroeg of Jack Reacher de eindstrijd van 61 uur wel zou hebben overleefd, verklapt de uitgeverij alvast het antwoord: Jack is back! In Tegenspel zit Reacher tot aan zijn nek in een internationaal mensensmokkelsyndicaat (drie keer woordwaarde).
Robert Goddard - 'Het familiekapitaal' (november 2010). Dr. Edward Hammond heeft tijdens de oorlog in Joegoslavië Dragan Gazi voor veel geld aan een nieuwe lever geholpen. Nu zit Gazi vast in Den Haag. Hem hangt niet alleen een veroordeling door het tribunaal boven het hoofd, iedereen aast ook nog eens op zijn kapitaal.
Peter Straub - 'Een duister verleden' (januari 2011). Een groep studenten laat zich in de jaren zestig beïnvloeden door een goeroe en neemt deel aan een mystiek ritueel. Een van de vrienden overlijdt. De buitenstaander van de groep wordt later een succesvol romanschrijver. Hij wil een boek over die periode gaan schrijven en doorbreekt het zwijgen.
Olen Steinhauer - 'De nooduitgang' (februari 2011). Milo Weaver, een 'toerist' die lastige klusjes voor de CIA opknapt, wordt door zijn superieuren op de hielen gezeten. Hij bevindt zich in een gevaarlijke positie: tussen patriotten en verraders, tussen leven en dood.
Meg Gardiner - 'Vals akkoord' (februari 2011). Countryzangeres Tasia McFarland geeft een concert in San Francisco. Voor de ogen van een duizendkoppig beneemt een kogel haar het leven. Het wapen waarmee is gevuurd staat op naam van Tasia's ex, de president van de Verenigde Staten...
Scott Sigler - 'Honger' (november 2010). Xenotransplantatie, het inbrengen van donororganen van dieren in mensen, is dé oplossing voor het wereldwijde orgaantekort. Maar hoe voorkom je dat de organen worden afgestoten? Een groep wetenschappers zoekt naar de oplossing. De methode? Illegaal.
Paul McEuen - 'Het experiment' (november 2010). Thrillerdebuut van professor fysica en kenner van de nanotechnologie. Het is 1946. Aan boord van de USS North Dakota weet een jonge soldaat te voorkomen dat een Japanse krijgsgevangene een aanslag met de geheimzinnige Wanyudo-schimmel pleegt. Maar hij zegt niets tegen zijn superieuren. Hij houdt het virus achter. Zestig jaar later wordt hij gekidnapt door een Aziatische vrouw die wil weten waar hij de schimmel heeft gelaten.
Dean Koontz - 'Veertien' (januari 2011). Rechercheur John Calvino ondervraagt een puber in een inrichting voor geesteszieke patiënten met zelfmoordneigingen. De 14-jarige jongen geeft een meervoudige moord toe. Twintig jaar eerder had de jonge Calvino in de nacht van zijn veertiende verjaardag zelf het vierde slachtoffer kunnen worden van een seriemoordenaar.
Ted Dekker - 'Bloedgetuige' (januari 2011). FBI-agent Brad Raines krijgt te maken met de zwaarste zaak uit zijn carrière. Een seriemoordenaar uit Denver heeft vier jonge vrouwen om het leven gebracht. Op elk plaats delict laat hij een kanten bruidssluier achter.
Joseph Finder - 'Bedrog' (januari 2011). De zeventienjarige Alexa krijgt in een café een drankje aangeboden. Een paar uur later wordt ze wakker, levend begraven met een webcam die al haar wanhoop en angst registreert en op internet openbaar maakt.
Gayle Lynds - 'De geheime boekenclub' (november 2010). De beruchte bibliotheek van Ivan de Verschrikkelijke is 500 jaar geleden verdwenen, maar één boek vindt plots zijn weg naar de openbaarheid. Wanneer er een verband met een terroristische dreiging wordt ontdekt, schakelt de CIA historica Eva Blake in om de bibliotheek te lokaliseren.
Jeff Lindsay - 'Dexter tast in het duister' (januari 2011). Dexter is druk bezig met de voorbereidingen van zijn bruiloft, wanneer er een verbrande, mishandelde en onthoofde student wordt gevonden. Al snel bekruipt Dexter het gevoel dat hij te maken heeft met een nog onheilspellender moordenaar dan hij zelf.
Stephen King - 'Aardedonker, zonder sterren' (november 2010). Bundel met drie verhalen en een novelle.
Jack Lance - 'Zone' (februari 2011). Vlucht 582 stijgt op vanaf het vliegveld in Los Angeles met bestemming Sydney. Dan vallen in de cockpit plots alle communicatie- en navigatiesystemen. Dat is nog maar het begin van onverklaarbare en angstaanjagende verschijnselen waarmee bemanning en passagiers te maken krijgen. Er is 'iets' aan boord.
Preston & Child - 'Koortsdroom' (september 2010). Agent Aloysius Pendergast is diep getroffen wanneer de dood van zijn vrouw Helen, twaalf jaar eerder, geen ongeluk blijkt. Helen was fanatiek op zoek naar een geheimzinnige neurologische vogelgriepvariant.
Ian Rankin - 'Interne zaken' (september 2010). Eerste deel uit een nieuwe serie met Malcolm Fox, rechercheur op de afdeling Interne zaken, in de hoofdrol. Fox krijgt het dossier van Jamie Breck op zijn bord: de agent van wie iedereen weet dat hij niet deugt, maar die nooit door iemand is betrapt.
Dan Brown - 'Het verloren symbool' (november 2010). Luxe geïllustreerde editie van Browns vrijmetselaarsthriller die in oktober 2009 verscheen.

Geen opmerkingen: