WIE VERMOORDDE AYATOLLAH KANUNI?
'Deze debuutroman zet Iran op de thrillerwereldkaart', schreef Le Monde. En Le Canard Enchaîné poneerde de stelling 'Deze thriller zal gaten slaan in de clichés over ons beeld van het hedendaagse Iran'. Onderwerp van hun loftuitingen was het eerste boek van journaliste Naïri Nahapétian. Of ze gelijk hebben kan in december 2010 worden vastgesteld, want dan verschijnt 'Qui a tué l'ayatollah Kanuni?' in Nederlandse vertaling onder de weinig originele titel 'Achter gesloten deuren' bij uitgeverij Q.
Teheran, juni 2005. Ayatollah Kanuni, een oppermachtige rechter onder wiens leiding al 25 jaar de Iraanse oppositie wordt bestreden, wordt vermoord aangetroffen in het Paleis van Justitie. Drie personen raken tegen wil en dank betrokken bij deze zaak: Narek Djamshid die als kind met zijn vader uit Iran vertrok om asiel te zoeken in Parijs en nu terugkeert naar zijn vaderland, Leila Tabihi, een 'islamitisch feministe' die zonder succes al jaren probeert zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen en Mirza Mozaffar, een staatsman op zijn retour maar nog steeds een vooraanstaand lid van de jetset van Teheran en een onvermoeibare vrouwenjager. Deze drie, met ieder een eigen kijk op Iran, spelen de hoofdrol in deze thriller, die tegelijkertijd een indruk biedt van het hedendaagse Teheran.
Naïri Nahapétian werd in 1970 in Iran geboren en vluchtte naar Parijs voor de ayatollah's. Ze werkt als journaliste en keert voor diverse tijdschriften regelmatig terug naar haar geboorteland om reportages te maken.
Andere nieuwe titels:
Unni Lindell - 'Suikerdood' (november 2010). Nieuw deel in de serie rond Cato Isaksen en zijn collega Marian Dahle. Deze keer is de laatste de hoofdpersoon. Zij krijgt te maken met een baby die zestien jaar geleden onder verdachte omstandigheden stierf, het hoofd van de landelijke recherche die vrienden heeft die hij niet moet hebben en een psychopaat met een perfect dubbelleven.
Julián Sánchez - 'De antiquair' (januari 2011). Artur Aiguader, handelaar in antiquiteiten en oude manuscripten, wordt vermoord. Hij laat zijn aangenomen zoon Enrique Alonso ene oud in het Latijn geschreven manuscript na. Enrique slaat aan het vertalen omdat hij vermoedt dat dit manuscript iets met de moord op Artur te maken heeft. Naast schrijver is Sánchez ook scheidsrechter in de eredivisie van het Spaanse basketbal.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten