13 augustus 2010

Donna Leon - Een kwestie van vertrouwen (2010)


Venijnige speldenprikjes over corruptie


(Door Sonja de Jong)

Hoewel Donna Leon (1942) van oorsprong Amerikaanse is, hebben twintig jaar in Venetië en een leven lang Engelse literatuur onderwijzen op vele universiteiten ter wereld, haar gevormd tot een buitenbeentje onder de Amerikaanse thrillerschrijvers. Haar boeken, die steevast de Venetiaanse commissaris Guido Brunetti als hoofdpersoon hebben, vormen een intrigerende mix van de gedegen Britse speurdersroman en Italiaans temperament.

Brunetti, die inmiddels al in negentien boeken van Leon figureerde, is bepaald niet het prototype van een Italiaan. Hij is tot op het bot integer, zeer belezen en uitermate rustig. En integer en rustig zijn ook de verhalen die Leon rondom hem weeft.

In Een kwestie van vertrouwen wordt Brunetti geconfronteerd met verdachte vertragingstechnieken bij de lokale rechtbank. Sommige zaken worden keer op keer verdaagd en telkens is het dezelfde rechter die daarvoor verantwoordelijk is, met dezelfde parketwachter als mede-ondertekenaar. Eigenlijk geen politiewerk. Maar omdat het toch een rustige tijd is, en bovendien bloedheet in Venetië, besluit Brunetti op onderzoek uit te gaan. Als de betrokken parketwachter vermoord wordt, lijkt er opeens toch meer aan de hand te zijn. En dan is er nog de tante van inspecteur Vianello, de rechterhand van Brunetti. Zij brengt opeens al haar spaargeld naar helderzienden. Lang blijft onduidelijk of en zo ja, wat beide zaken met elkaar te maken hebben.

De ontknoping komt uiteindelijk wat uit de lucht vallen, maar daar zijn wel een paar aangename uurtjes leesplezier aan vooraf gegaan, met mooie beschrijvingen van Venetië en terloopse venijnige speldenprikjes naar de wijdverbreide corruptie van het Italiaanse politiekorps.

Donna Leon - Een kwestie van vertrouwen. Vertaling: Theo Scholten, Uitgeverij Cargo, 272 pag.

Geen opmerkingen: