09 augustus 2010

Wordt verwacht 204 (nieuws, 2010)

COLPORTEUR VAN DE DOOD

Hij draait in de bioscopen vanaf 16 september, maar de echte Nederlandse première van de film 'The American' is voor het festival Film by the Sea op 10 september. Deze film van regisseur Anton Corbijn en met George Clooney en Thekla Reuten in de hoofdrol zal uiteraard de komende weken de nodige publiciteit genereren. En daar hoort natuurlijk ook de publicatie van de filmeditie bij van deze thriller uit 1990 van de in 2004 overleden Britse auteur Martin Booth (foto). Uitgeverij Lebowski brengt in september 2010 'The American' in Nederlandse vertaling op de markt.

'Ik ben een colporteur die de dood probeert te verkopen, de tussenpersoon die de dood met hetzelfde gemak in het leven roept als waarmee een goochelaar op de kermis een duif uit een zakdoek tevoorschijnt tovert. Ik veroorzaak hem niet. Ik zorg alleen voor de aflevering. Ik ben de baliemedewerker bij je hem kunt bestellen, de piccolo van de dood. Ik ben de gids op het pad naar de duisternis. Ik ben de man met de hand op de schakelaar.'

Aldus de verteller in deze thriller over een man op leeftijd die zich op het eerste gezicht lijkt te hebben teruggetrokken in een prachtig Italiaans dorp in de bergen, om te genieten van een welverdiende oude dag. De inwoners van het dorp kennen hem als Signor Farfalla, vanwege de vlinders die hij schildert - als dekmantel. In werkelijkheid heet hij Clarke en is een zogeheten schaduwfiguur, een wapenspecialist en hitman op bestelling. Signor Farfalla deelt zijn maaltijden en glazen armagnac met de lokale priester, inspecteert de wijnkelders en huisgerookt prosciutto, schildert en bezoekt regelmatig het bordeel in het dorp, waar hij vriendschap sluit met twee dames: Dindina en Clara. Hij overweegt met pensioen te gaan, maar moet nog één allerlaatste klus klaren...

Andere nieuwe titels:

Massimo Ciancimino & Francesco la Licata - 'Don Vito' (oktober 2010). Het verhaal van Vito Ciancimino, een van de sleutelfiguren in het Siciliaanse/Italiaanse publieke leven en een persoonlijke vriend van maffiabaas Bernardo Provenzano. Don Vito was een invloedrijk bestuurder en decennialang de link tussen de maffia en de vertegenwoordigers van het Italiaanse zakenleven en de geheime dienst. Massimo Ciancimino, een van de vijf kinderen van Don Vito, doorbreekt nu het stilzwijgen. Hij beschrijft een aantal gebeurtenissen uit het leven van zijn vader, die, aldus de uitgever, rechtstreeks uit 'The Godfather' afkomstig lijken te zijn.
Baantjer & De Waal - 'Een dief in de nacht' (oktober 2010). Derde thriller van het 'koningsduo' Baantjer & de Waal. Voor meer informatie zie hier.

Geen opmerkingen: