10 augustus 2010

Kinderen in gevaar (nieuws, 2010)

SHORTLIST GOLD DAGGER LEGT ACCENT OP DE JEUGD

De gebruikelijke line-up van grauwe speurders en alcoholische rechercheurs moet dit jaar ruimte maken voor jeugdige helden op de shortlist van de prestigieuze Gold Dagger Award van de Britse Crime Writers' Association. In zowel de thriller 'Blacklands' van Belinda Bauer (foto) die in september bij A.W. Bruna als 'Rusteloos land' verschijnt als 'Blood Harvest' van Sharon Bolton (Nederlandse vertaling in voorjaar van 2011, ook bij A.W. Bruna) komt een tiener als hoofdpersoon voor. Naast deze twee thrillers zijn George Pelecanos met 'The Way Home' en Karen Campbell met 'Shadowplay' genomineerd voor deze prijs voor de beste misdaadroman van het jaar die de winnaar omgerekend zo'n 2760 euro oplevert.

In Bauers 'Blacklands' schrijft de twaalfjarige Steven naar de seriemoordenaar die ervan wordt verdacht zijn oom te hebben gedood in een poging om het raadsel rond diens dood op te lossen. 'Blood Harvest' van Bolton verhaalt over de twaalfjarige Tom die wanhopig zijn familie ervan probeert te overtuigen dat zijn kleine zusje in gevaar verkeert.

De jury noemde Boltons boek een vertelling over 'kinderen in gevaar met een krachtige wending' en beschreef Bauers thriller als 'een verontrustende coming-of-age-roman, waarin een huiveringwekkende confrontatie met een kindermoordenaar' plaatsvindt. In 'The Way Home' van de Amerikaan Pelecanos (bij Anthos gepubliceerd onder de titel 'De weg naar huis') probeert een zoon te breken met zijn criminele verleden. Karen Campbell, een voormalige politiefunctionaris in Glasgow, schrijft in 'Shadowplay' over de net gepromoveerde hoofdinspecteur Anna Cameron, die een getroebleerd persoonlijk leven moet zien te combineren met het onderzoek naar een moord door een bende.

De Britse hot shots Lee Child en Mo Hayder zagen een nominatie voor de Ian Fleming Steel Dagger (circa 2208 euro) voor de beste thriller van het jaar aan hun neus voorbij gaan. Wel genomineerd zijn de Amerikaanse auteur Scott Turow (Innocent), diens landgenoot Don Winslow ('The Gentlemen's Hour'), de Britse oud-legerofficier Simon Conway ('A Loyal Spy') en journalist Henry Porter ('The Dying Light'). Ryan David Jahn, Simon Lelic, William Ryan en Diane Janes zijn in de race voor John Creasey New Blood Dagger voor het beste thrillerdebuut van het jaar.

De winnaars van de Daggers worden op 8 oktober in Londen bekendgemaakt.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: