09 augustus 2010

Wordt verwacht 205 (nieuws, 2010)

PRIJSWINNENDE THRILLER

Uitgeverij Prometheus heeft haast met het oeuvre van Jussi Adler-Olsen. Verscheen in mei jongstleden 'De vrouw in de kooi', het eerste deel in de Q-serie van deze Deense thrillerauteur, twee maanden later lag het vervolg, 'De fazantenmoordenaars', in de winkel. En nu kunnen we ons opmaken voor een nieuwe 'Adler-Olsen'. In oktober 2010 komt 'De noodkreet in de fles' uit. Met dit boek won de Deen de Glazen Sleutel, de belangrijkste Scandinavische thrillerprijs.

De Afdeling Q (cold cases) van de politie in Kopenhagen werkt aan de oplossing van een reeks mysterieuze branden, maar krijgt dan de melding van Schotse collega's dat ze flessenpost hebben gevonden. Deze bevat een stukje papier dat met bloed is geschreven en slechts gedeeltelijk te lezen is.

Langzaam maar zeker weten brigadier Mørck en zijn assistent Assad het bericht te duiden: het is een in 1996 geschreven schreeuw om hulp in verband met de ontvoering en verdwijning van twee jongens. Mørck en Assad ontdekken in de loop van het verhaal dat er van de talrijke religieuze sekten die er bestaan in Denemarken, meerdere zijn die te maken hebben gehad met een of andere vorm van afpersing. Verschillende sporen, het onderzoek naar de oude ontvoering en een actuele ontvoeringszaak kruisen elkaar.

De eerste drie delen van Jussi Adler-Olsens boeken verdreven de Millenniumtrilogie van Stieg Larsson van de topdrie-posities in Denemarken. Van de drie delen zijn in Adler-Olsens geboorteland al meer dan 200.000 exemplaren verkocht.

Geen opmerkingen: