16 augustus 2010

Bombastisch proza (nieuws, 2010)

IAN RANKIN SCHAAMT ZICH VOOR DEBUUTROMAN

Toen hij halverwege de twintig was, schreef de nu 50-jarige Schotse bestsellerauteur Ian Rankin de roman 'The Flood'. Bijna een kwart eeuw later leest Rankin met het schaamrood op de kaken terug wat hij toen op papier zette. De schrijver zei in een interview met het tijdschrift The Word dat hij schromelijk overdreef toen hij bezig was aan het boek. ,,Als ik mijn debuut nu bekijk, Jezus, dan is het alsof er een literatuurstudent aan het werk is geweest. Er staan woorden in die ik niet eens begrijp. In thrillers is er geen ruimte voor dergelijk bombastisch proza.''

Het hoeft geen verbazing te wekken dat Rankins debuut leest als het werk van een student: hij schreef het debuut in 1983 en 1984 terwijl hij Schotse literatuur studeerde. 'The Flood' gaat over de alleenstaande, buitengesloten moeder Mary Miller, wier zoon Sandy verliefd raakt om een dakloos meisje.

Het boek werd in 1986 uitgebracht door de kleine Schotse uitgeverij Polygon, die er slechts een paar honderd exemplaren van drukte. ,,Mijn redacteur en mijn proeflezer waren studenten, evenals degene die het ontwerp voor de cover maakte'', aldus Rankin. ,,Het boek begon eigenlijk als een kort verhaal, maar begon een eigen leven te leiden. Het is een traditionele vertelling, met buitensporig gebruik van mythen en symbolen.''

Het boek was jaren niet in druk, waardoor Rankin-verzamelaars volgens de schrijver ''belachelijk veel' geld wilden neertellen voor een exemplaar. In 2005 kwam het opnieuw op de markt, nu door toedoen van Orion, uitgever van Rankins Rebus-thrillers.

Dertig boeken, een koninklijke onderscheiding en vele literaire prijzen verder zegt Rankin dat hij nu de taal anders benadert. ,,De stijl moet onzichtbaar zijn. Als er iets schuurt, of een zin is te bloemrijk, dan is de lezer zich er ineens van bewust dat er iemand een boek probeert te schrijven'', aldus Rankin in The Word. ,,Schrijvers zoals ik zijn onderdeel van de entertainmentindustrie. Wij winnen geen Nobelprijzen voor boeken die moeilijk leesbaar zijn of geschreven zijn in een rijkelijk versierde taal.'' Overigens publiceerde Rankin al een jaar na The Flood zijn eerste Rebus-thriller 'Knots and Crosses'.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: