04 augustus 2010

Wordt verwacht 202 (nieuws, 2010)

DE LAATSTE ZAAK

Twaalf jaar geleden spoorden privédetectives Patrick Kenzie en Angela Cennaro een verdwenen kind op, Amanda McCready, en bezorgden het toen vierjarige meisje terug bij haar nalatige moeder. Het was een beslissing waar geen van beide speurders ooit vrede mee heeft gehad. Misdaadauteur Dennis Lehane schreef er de thriller 'Gone Baby Gone' over.

Lehane schrijft opnieuw over Amanda McCready en wel in de thriller 'Het verleden spreekt' die in oktober 2010 bij uitgeverij The House of Books verschijnt. Aanleiding: Amanda is weer spoorloos. Om haar te vinden kruisen Kenzie en Gennaro het pad van een krankzinnige Russische gangster, zijn al even geschifte vrouw en hun opgewekte handlangers. De detectives zetten de achtervolging in en belanden in een duistere wereld van illegale adopties, identiteitsdiefstal en frauduleuze operaties.

De in Boston wonende Dennis Lehane debuteerde met 'Slapende honden' in de Kenzie & Gennaro-reeks. In dezelfde serie verschenen naast 'Gone Baby Gone', 'Duister als de nacht', 'Verloren dochter' en 'Tenger en blond'. Al deze boeken worden opnieuw uitgegeven. 'Het verleden spreekt' is de laatste zaak van Kenzie & Gennaro, aldus de uitgever. Andere boeken van Lehane zijn 'Mystic River' en 'Shutter Island' (beide verfilmd) en het misdaadepos 'De infiltrant'.

Andere nieuwe titels:

Tess Gerritsen - 'Sneeuwval' (oktober 2010). Patholoog-anatoom Maura Isles gaat met vrienden skiën. Maar hun auto komt in de bergen vast te zitten in de sneeuw. De groep zoekt een veilig heenkomen in het afgelegen dorp Kingdom Come. Daar lijken de bewoners in rook te zijn opgegaan.
Douglas Carlton Abrams - 'Het lied van de walvis' (oktober 2010). Ecothriller. Zeebiologe Elizabeth McKay probeert al jaren het gezang van de walvissen te ontcijferen. Wanneer een bultrug met een nooit eerder gehoord lied de Sacramentorivier opzwemt, moet ze de betekenis ervan kunnen achterhalen om het dier te kunnen redden. Maar er is een machtige industrie die wil voorkomen dat het geheim wordt onthuld.
Clive Cussler met Paul Kemprecos - 'Medusa' (oktober 2010). In Micronesië doet een Amerikaans zeelaboratorium onderzoek naar een zeldzame kwal die bekend staat als de Blauwe Medusa. Plotseling verdwijnt het laboratorium.
Charlotte Link - 'Het andere kind' (oktober 2010). In het Noord-Engelse kustplaatsje Scarborough wordt het lijk van een gruwelijk toegetakelde studente aangetroffen. Maanden later vindt er een tweede moord plaats. De ambitieuze politievrouw Valerie Almond bijt zich vast in de zaak.
Brian Freeman - 'De kelder' (oktober 2010). In het rustige stadje Grand Rapids, Minnesota, verdwijnt een baby uit een landhuis aan het meer. Is het kind ontvoerd of verbergt haar vader een verschrikkelijk geheim?
C.J. Box - 'Veilige haven' (oktober 2010). Edgar Award-winnende thriller. De 12-jarige Annie en haar broertje William zijn in de bossen van North Idaho getuige van een moord door vier mannen. Ze worden achtervolgd door dezelfde mannen die precies weten wie ze zijn en waar hun wanhopige moeder wacht op nieuws over het lot van haar kinderen.

3 opmerkingen:

Jeroen zei

Tja, beetje kritisch commentaar misschien maar je zult "gone, baby, gone" nog niet gelezen hebben ... dan hoeft dat nu ook niet meer.
Info die bepalend is voor het plot en leesplezier van een boek moet je niet in een verhaal zetten, ook al is het een wat ouder boek.

Peter Kuijt zei

Als je al meldt dat er een thriller aankomt over opnieuw een verdwijning - na twaalf jaar - van hetzelfde meisje, dan is de onvermijdelijke conclusie dat het kind na de eerste vermissing is gevonden. Waarom het meisje verdween, wordt hier overigens niet gemeld. De plot wordt mijns inziens niet verklapt. Wat er over de nieuwe thriller wordt geschreven, komt bovendien uit een publicatie van de uitgever.

Jeroen zei

Ik zie nu inderdaad dat de 'begeleidende' tekst van de uitgever zelf afkomt. Ik vraag me af of die tekst niet subtieler had gekund, maar wel logisch dat je voor 't blog die tekst overneemt.

Een groot nadeel van 'vervolgboeken' (en daar zijn er steeds meer van) is dat hierin veelal informatie wordt verklapt die je in een vorig boek nog moet ontdekken. Als je alles in chronologische volgorde leest, heb je dat probleem natuurlijk niet ...