23 mei 2009

Pittig sapje (nieuws, 2009)

IRAANSE SERIEMOORDENARES VOND INSPIRATIE BIJ CHRISTIE

De Iraanse politie heeft een vrouwelijke seriemoordenaar gearresteerd, die heeft bekend dat ze een literaire inspiratiebron had om maar niet ontmaskerd te worden: de misdaadromans van Agatha Christie.

De 32-jarige verdachte Mahin wordt ervan beschuldigd zeker zes mensen te hebben gedood: vijf vrouwen en een man. Dat heeft justitie in de stad Qazvin, zo'n honderdzestig kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Teheran, meegedeeld. ,,In haar bekentenis heeft Mahin gezegd dat zij patronen uit de boeken van Agatha Christie heeft overgenomen, waarbij zij getracht heeft geen sporen achter te laten'', aldus aanklager Mohammad Baqere Olfat tegen Iraanse media.

Mahin die ook de eerdere moorden op haar voormalige huisbaas en een tante op haar geweten zou hebben, zou haar slachtoffers zorgvuldig hebben uitgekozen. Zij zou het voornamelijk hebben gemunt op vrouwen van middelbare leeftijd en ouder. Zij pikte ze op bij heiligdommen in de stad waar ze hadden gebeden en bood hun een lift aan naar huis. Mahin gaf de vrouwen vruchtensap waarin ze gif had opgelost om hen uit te schakelen. Daarna wurgde ze de slachtoffers en stal hun sieraden en andere bezittingen om de stoffelijke resten vervolgens op afgelegen plekken achter te laten. Een slachtoffer sloeg ze dood met een ijzeren pijp, nadat die weer bij bewustzijn was gekomen. Sinds januari van dit jaar zou Mahin vier vrouwen hebben gedood uit pure geldnood. Zij zou voor ruim zestienduizend euro aan schulden hebben.

Welke boeken van Christie Mahin had bestudeerd, is niet bekend, hoewel de meeste boeken van de Britse schrijfster verhalen over moordenaars die hun slachtoffer drogeren. De romans van Christie zijn uitermate populair in Iran. De schrijfster, die in 1976 overleed, heeft het land diverse malen bezocht en gebruikte het als decor voor een van haar boeken, 'The House at Shiraz'.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: