16 mei 2009

Wordt verwacht 107 (nieuws, 2009)

OORVERDOVENDE PLONS

'Ver weg, aan de andere kant van het meer hoor ik een autodeur dichtslaan. Het is of die luide klap me in beweging zet. Ik loop snel de vlonder op, strek mijn beide handen - ze zien er vreemd blauwwit uit zo in het maanlicht- en geef haar een harde duw. Eventjes voel ik het zachte vlees van haar rug onder de jurk. Dan verliest ze haar evenwicht en valt in het meer. De plons is oorverdovend. Ik sta doodstil en terwijl de adrenaline door heel mijn lichaam stroomt, vormen er zich cirkels op het eerst zo gladde wateroppervlak.'

Dit is een fragment uit 'Zusters in het kwaad', het thrillerdebuut van Kortsmit & Lotz, dat in juni 2009 bij uitgeverij Lebowski verschijnt. De uitgever noemt het boek ideaal 'voor de fans van Saskia Noort en Simone van der Vlugt'.

Wanneer Marian van Brabant naar een dorp buiten Amsterdam verhuist, kan ze maar moeilijk aarden. Ze worstelt met een ingrijpende verbouwing en ziet lijdzaam toe hoe de spanningen in haar huwelijk steeds hoger oplopen. Bovendien stuit ze regelmatig op vreemde taferelen in het dorp: een voor een worden de herrieschoppers uit de buurt aangepakt. Niemand weet door wie of waarom.

Bij toeval betrapt Marian de geheimzinnige wrekers, een groep vrouwen die zich door niets of niemand op de kop laat zitten, en al snel sluit ze zich bij hen aan. De vijf vriendinnen genieten volop van hun macht en hun wraakacties worden steeds gecompliceerder en ingrijpender. Maar op een dag gaan ze te ver, met desastreuze gevolgen.

Emile Lotz (1967) studeerde rechten. Bij het Amsterdamse filmbedrijf 'Image Brokers Limited' (IBL) deed hij ervaring op als scenarioschrijver, regie-assistent en producent; hij ontwikkelde zowel bedrijfsfilms, televisieseries als speelfilms. Na vijf jaar werken begon hij als zelfstandig schrijver. Bij IBL had Lotz kennis gemaakt met het schrijven voor toneel. Het bedenken en schrijven van de eerste eenakter was een dusdanige plezierige ervaring, dat hij vervolgens het blijspel 'Het Knipperlicht' schreef. In de jaren daarop volgden nog zeven andere toneelstukken. Na deze periode begon hij te schrijven met Simone Kortsmit (1971). Hun allereerste productie samen was een stuk speciaal voor kinderen.

Kortsmit voltooide de Academie voor Journalistiek in Tilburg. Ze studeerde daarnaast Nederlands Recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze deed ervaring op in de regionale journalistiek en op de nieuwsdienst van De Telegraaf. In 2000 was ze mede-oprichter van Nieuwsbureau Energeia; een persbureau dat bericht over de ontwikkelingen in de energiewereld. Ze is nog steeds mededirecteur van dit bedrijf.

Lotz en Kortsmit leerden elkaar midden jaren negentig in Amsterdam kennen. Pas in 2004 vatten zij het plan op om zijn kwaliteiten als scenarist en haar ervaring als schrijvend journalist te bundelen. Van Kortsmit verscheen in februari 2009 haar eerste prentenboek.

Geen opmerkingen: