02 mei 2009

In de bossen van Idaho (nieuws, 2009)

EDGAR ALLAN POE AWARD VOOR 'BUITENMAN' C.J. BOX

Terwijl Nederland op Koninginnedag wel iets anders aan zijn hoofd had, werd op diezelfde dag een galabanket in het Grand Hyatt Hotel in New York gehouden. Het genootschap Mystery Writers of America maakte daar de winnaars bekend van de 2009 Edgar Allan Poe Awards.

In de categorie 'Best Novel' ging C.J. Box er met de hoofdprijs vandoor. Zijn bekroonde thriller 'Blue Heaven' gaat over de twaalfjarige Annie en haar jongere broertje William, die in de bossen van Idaho op de vlucht zijn voor vier mannen, die zij zojuist een moord hebben zien plegen. De vier weten precies wie William en Annie zijn en weten ook waar hun wanhopige moeder zich bevindt, wachtend op nieuws over het lot van haar kinderen. Onverwachte hulp komt van de kant van een veefokker van de oude stempel. De thriller speelt zich in twee etmalen af.

C.J. Box heeft inmiddels elf boeken op zijn naam staan, waaronder de reeks waarin de parkwacht Joe Pickett de hoofdrol speelt. Box won eerder de Anthony Award, de Prix Calibre 38 (France), de Macavity Award, de Gumshoe Award en de Barry Award. Hij werd uitgekozen als de schrijver van het het jaar 2007 door de Rocky Mountain Fiction Writers. Zijn boeken zijn inmiddels vertaald in 21 talen.

Box is geboren en getogen in de Amerikaanse staat Wyoming en is werkzaam geweest als rancher, opzichter, gids op vistochtjes en journalist van een lokale krant. Met zijn vrouw Laurie is hij eigenaar van een internationaal marketingbureau op het gebied van toerisme. Als een uitgesproken buitenman heeft Box gejaagd, gevist en geskied door Wyoming. Hij was bestuurslid van de plaatselijke rodeoclub. Hij woont met zijn gezin aan de rand van de stad Cheyenne.

Naast C.J. Box viel ook Francie Lin in de prijzen. De debutante won met 'The Foreigner' de award in de categorie Best First Novel by an American Author. Verder werd een biografie over Edgar Allan Poe bekroond, geschreven door zijn verre nazaat, dr. Harry Lee Poe. Bill Floyd won de Mary Higgins Clark Award voor zijn thriller 'The Killer's Wife'. Eerder was al bekend dat James Lee Burke en Sue Grafton vanwege hun oeuvre tot Grand Masters waren benoemd.

Geen opmerkingen: