DE RECENSENT IS EEN GEVAARLIJKE SOCIOPAAT
De Amerikaanse thrillerauteur Dean Koontz is een van 's werelds vijf bestverkopende schrijvers. Wereldwijd verkocht hij 375 miljoen boeken. Niet al zijn boeken werden even goed gerecenseerd, trouwens. En dat bracht Koontz, in navolging van de Rotterdamse Martine Kamphuis die hetzelfde in 'Kift' (2008) deed, op het idee om een thriller over een recensent te schrijven. Kortom, de criticus zit weer eens in de hoek waar de klappen vallen...
In 'Het oordeel' dat in september 2009 bij uitgeverij Luitingh verschijnt, heet de recensent Shearman Waxx en de betreurde auteur Cullen 'Cubby' Greenwich. De 33-jarige schrijver heeft een bestsellerstatus. Maar als zijn nieuwe boek uitkomt, wordt het de grond in geboord door Waxx. Maar de fouten die in de recensie staan, wijzen erop dat Waxx het boek nooit heeft gelezen.
Op dringend verzoek van zijn gezin en vrienden, zijn literair agent en zijn uitgever laat Cubby het erbij, tot hij ontdekt dat hij zijn favoriete restaurant met Waxx deelt. Een onschuldige ontmoeting tijdens de lunch escaleert in oorlog.
Alles wat Cubby liefheeft, wordt plotseling op het spel gezet. Waxx blijkt niet alleen een meedogenloze tegenstander, maar ook een gevaarlijke sociopaat. Dan ontmoet Cubby de moeder van Wax. En blijkt de terreur nog maar net begonnen.
Klik hier voor een interview met Koontz toen hij nog kaal was en een snor had...
ZONDER REBUS
In september 2009 ligt er een nieuwe thriller van Ian Rankin in de winkel en dat is altijd reden voor een feestje. 'De kunstroof' heet het boek en is Rankins eerste thriller zonder de vertrouwde inspecteur John Rebus.
Computermiljonair Mike Mackenzie is een selfmade man met te veel vrije tijd en een hang naar roekeloosheid. Hij is zijn saaie leventje beu en zoekt een uitdaging, spanning en actie.
Met twee goede vrienden uit de kunstwereld beraamt Mike de perfecte misdaad: het ontvreemden van de meest waardevolle kunstwerken uit de National Gallery of Scotland. Maar wanneer Mike de donkere poelen van de onderwereld induikt, realiseert hij zich al snel dat je er gemakkelijk in kunt verdrinken.
De Schotse bestsellerauteur schreef de basis van 'De kunstroof' als feuilleton onder de titel 'Doors open' voor The New York Times. De krant publiceerde het in dertien delen in de zomer van 2008. In Groot-Brittannië is 'Door open' inmiddeld met gejuich ontvangen. 'Anders, maar onwijs goed!', oordeelde de Daily Mail. En Scotland on Sunday schreef: 'Zelfs zonder Rebus lukt het Ian Rankin een onovertrefbare, brutale, criminele thriller op papier te zetten'.
DOORBRAAKBOEK
Het is een leuke bijkomstigheid en een 'boost' voor de verkoopcijfers van jouw boek als die wordt verfilmd door de productiemaatschappij van George Clooney met The Nespresso Man zelf in de hoofdrol. Het is de in de Verenigde Staten geboren Olen Steinhauer overkomen met zijn thriller 'De toerist' (te verschijnen in september 2009).
'De toerist' is de eerste thriller in een serie rond Milo Weaver. Ooit was hij de gevaarlijkste 'toerist' van de CIA - een undercoveragent zonder vaste verblijfplaats en zonder identiteit. Nu heeft Milo Weaver een kantoorbaan bij de CIA in New York, een vrouw, een dochter en een huis in Brooklyn.
Maar dan achterhaalt het verleden hem: rellen in Soedan, een moordenaar die zelfmoord pleegt, Chinese spionnen en een oude vriendin die geheimen verkocht zou hebben. Al snel zitten de CIA en Homeland Security achter Milo aan. De enige manier om te overleven is halsoverkop terug te keren naar de afdeling 'Toerisme'.
Olen Steinhauer (1970) is nogal een beweeglijk type. Hij woonde in acht Amerikaanse staten, voordat hij zijn heil zocht in achtereenvolgens Kroatië, Tsjechië en Italië. Nu woont hij met zijn gezin in Boedapest (Hongarije). In 2003 publiceerde hij 'The Bridge of Sighs', de eerste in een serie van vijf thrillers over de Koude Oorlog. Met 'De toerist', die wordt beschouwd als zijn doorbraakboek, focust Steinhauer zich nu op de wereld na 9/11.
Andere nieuwe titels:
Meg Gardiner - 'De Dirty Secrets Club' (juli 2009). Ambitieuze officier van justitie wordt dood gevonden achter het stuur van haar BMW. Zij is het derde slachtoffer in een reeks bizarre ongevallen in San Francisco.
Martin Langfield - 'Het geheime vuur' (september 2009). Held Robert Reckliss moet ervoor zorgen dat Himmlers superbom zestig jaar na dato niet alsnog explodeert.
Tom Harper - 'De verloren tempel' (juni 2009). Drieduizend jaar lang is de waardevolste én gevaarlijkste schat onvindbaar gebleven. Nu staat men op het punt hem op te graven en blijkt dat iedereen hem wil hebben.
Paul McAuley - 'Opgejaagd wild' (juli 2009). In een bos in Oregon wordt een naakt tienermeisje gevonden. Vlak voordat ze sterft, vraagt ze naar Billy. Maar zijn lichaam ligt in de woestijn van Nevada.
Mo Hayder - 'Huid' (september 2009). Het lichaam van een jonge vrouw wordt aangetroffen bij een treinspoor net buiten Bristol. Alles wijst op zelfmoord, maar rechercheur Jack Caffery is daar niet zeker van.
Lee Weeks - 'Jacht' (juli 2009). Een bloedstollende seriemoordenaar maakt de straten van Hongkong onveilig.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten