16 mei 2009

Onvoltooid werk (nieuws, 2009)

HEVIGE STRIJD OM LARSSON-MILJOENEN

De 'Millenium'-trilogie maakte van de Zweedse misdaadauteur Stieg Larsson een van de best verkopende schrijvers ter wereld. Maar zelf heeft hij er nooit een cent van gezien: het eerste boek verscheen pas na zijn dood.

Op de koop toe zijn er van Stieg Larssons Millennium-trilogie al ruim 10 miljoen boeken verkocht. In Nederlandse vertaling zijn er reeds 250.000 exemplaren verkocht.

De strijd om de erfenis van Larsson is fel en venijnig. Eva Gabrielsson, de vriendin van Larsson heeft bonje met zijn vader Erland (73) en zijn broer Joakim (51). Ze was meer dan dertig jaar samen met Stieg, maar het ziet ernaar uit dat ze geen cent zal krijgen van het fortuin - 6,5 miljoen euro - dat de boeken van haar vriend opbrengen. Aangezien ze nooit getrouwd was met Larsson, gaat de erfenis volgens de Zweedse wet naar de familie, met wie Larsson nauwelijks contact had.

Nu er een fortuin voor het oprapen ligt, sluiten de Larssons de verloren zoon natuurlijk liefdevol in de armen. Bereid tot delen, lijken ze niet. Volgens Gabrielsson hebben Erland en Joakim al geprobeerd haar uit het appartement te zetten dat ze samen met Larsson had gekocht.

Vader Erland probeert de kritiek in de Zweedse pers te pareren door te beweren dat hij zijn zoon ertoe heeft aangezet met schrijven te beginnen, bijvoorbeeld. Of via zijn steun aan de Stieg Larsson Memorial Prize, een prijs die voortaan elk jaar wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die werk verricht in de geest van Larssons streven. Zijn zoon was journalist en streed vanuit zijn communistische overtuiging hardnekkig tegen extreemrechts en racisme.

Larssons lidmaatschap van de communistische partij maakt de erfeniskwestie nog smeuïger. Er kwam een testament uit 1977 boven water waarin Larsson alles nalaat aan de communistische partij. Maar dat testament is volgens de Zweedse wet niet rechtsgeldig, omdat er geen getuigen aanwezig waren bij de opmaak.

In Larssons computer zou de eerste helft van het vierde boek uit de Millennium-reeks zitten, plus nog eens het schema voor de volgende zes boeken. Larssons computer is in het bezit van zijn vriendin, die weigert hem aan de familie over te dragen. ,,Misschien voltooi ik zijn werk wel zelf'', heeft ze zich al laten ontvallen.

(Bron: De Standaard)

(bovenste foto: Stieg Larsson (inzet) en zijn broer Joakim en vader Erland. Onderste foto: Eva Gabrielsson)

Geen opmerkingen: