09 mei 2009

Binnen de regels (nieuws, 2009)

DECLARATIESCHANDAAL RAAKT OOK KEN FOLLETT

Het echtpaar Follett
Groot-Brittannië is in de ban van een declaratieschandaal. The Daily Telegraph publiceerde vrijdag pagina's vol trucs die Kamerleden en ministers verzinnen om vergoedingen bovenop hun salaris te kunnen claimen. Zo betaalde premier Gordon Brown zesduizend pond aan zijn broer voor een gedeelde schoonmaakster en claimde hij twee keer dezelfde rekening voor een loodgieter.

Veel Kamerleden declareren jaarlijks zo'n 24.000 euro voor een tweede huis, vooral bedoeld voor politici die ver van het parlement in Londen wonen. Verbouwingen hieraan kunnen apart worden gedeclareerd, evenals lokale belastingen, meubels, keukens en elektronische apparatuur. Zo verwisselde Alistair Darling, de minister van Financiën, in vier jaar tijd, vier keer de registratie van zijn tweede huis, zodat hij al deze woningen uit de belastingpot kon laten opknappen. Ook Geoff Hoon, de minister van Verkeer, knapte zo verschillende huizen op om ze vervolgens met veel winst te verkopen. Brown declareerde voor zijn tweede huis in Schotland een Ikea keuken, behang, een stofzuiger van 265 pond en een abonnement voor betaal-tv.

In maart werd de minister van Binnenlandse Zaken, Jacqui Smith, gehekeld, omdat ze een vergoeding claimde voor pornofilms die haar man had bekeken. Het Conservatieve Kamerlid Derek Conway moest eerder dit jaar 14.000 pond terug betalen toen bleek dat hij zijn twee zoons, die hij inhuurde als onderzoekers, had overbetaald.

Nu blijkt dat ook de Britse thrillerauteur Ken Follett - zijdelings - bij dit schandaal is betrokken. De minister van Toerisme, Barbara Follett (de vrouw van Ken) claimde volgens The Daily Telegraph van zaterdag ruim 25.000 euro voor aan kosten voor een beveilingsbedrijf en het aanleggen van een camerasysteem bij hun huis in Londen. Het echtpaar Follett heeft een miljoenenvermogen dankzij de bestsellers van manlief Ken.

Volgens de krant heeft Barbara Follett ook een declaratie ingediend van zo'n 530 euro voor de reparatie en reiniging van een Chinees kleed. Ze kreeg echter 300 euro vergoed. Follett benadrukt dat al haar claims binnen de regels vallen.

(Op de foto: Ken en Barbara Follett)

Geen opmerkingen: