08 mei 2009

Een duistere setting (nieuws, 2009)

BINNENKORT IN UW BIOSCOOP: 'MANNEN DIE VROUWEN HATEN'

'Een duistere setting, een verpletterend goed geconstrueerd plot en twee bijzonder sterke hoofdpersonages: Lisbeth Salander en Mikael Blomkwist, een jonge, gecompliceerde computerhacker en een charmante journalist'. Met deze slogan probeert filmmaatschappij Lumière de geesten rijp te maken voor 'Mannen die vrouwen haten', de eerste film gebaseerd op de Millennium-trilogie van de Zweedse misdaadauteur Stieg Larsson.

De film is vanaf 6 augustus te zien in de Nederlandse bioscopen. Computerhacker Lisbeth Salander wordt gespeeld door Noomi Rapace, terwijl de 'charmante journalist' Mikael Blomkwist wordt vertolkt door Michael Nyqvist. Het scenario werd geschreven door Nikolaj Arcel en Rasmus Heisterberg. De regie was in handen van Niels Arden Oplev.

Sinds de release eind februari is de film in Zweden, Denemarken, Finland en Noorwegen uitgegroeid tot een enorme hit. Alleen al in de eerste maand trok de film 2,5 miljoen bezoekers, een historisch record.

Voor wie het eerste deel van de trilogie niet gelezen heeft, volgt hier een korte beschrijving: Twee tegenpolen, Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een kritische journalist van middelbare leeftijd, en uitgever van het tijdschrift Millennium. Zij is een jonge vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages, én een uitermate goede hacker. Samen vormen ze een ongewoon team.

Mikael wordt benaderd door oud-zakenman Henrik Vanger. Veertig jaar geleden is de zestienjarige Harriët Vanger op mysterieuze wijze verdwenen en vermoedelijk vermoord. De zaak is echter nooit opgelost en inmiddels verjaard. Toch wil Henrik Vanger graag dat Mikael zich hier nog eens op stort. Aanvankelijk lijkt het onderzoek nergens op uit te lopen. Totdat Mikael met hulp van Lisbeth op een spoor stuit dat rechtstreeks naar een zeer duister en bloedig familiegeheim voert...

In 2008 was Stieg Larsson de tweede best verkopende auteur in de wereld - na Khaled Hosseini ('De Vliegeraar'). Wereldwijd zijn dertien miljoen exemplaren verkocht, waarvan ruim 280.000 in de Benelux. Al maandenlang staat het boek in de top 10 van de Bestseller 60 van de CPNB. Ook de andere twee delen uit de reeks doen het goed.

Zelf heeft Stieg Larsson het succes niet meer mee kunnen maken. Voordat zijn eerste boek gepubliceerd werd overleed hij in 2004, op vijftigjarige leeftijd, aan een hartaanval. Hij was onderzoeksjournalist in Zweden, en autoriteit op het gebied van extreemrechts. Larsson schreef onder andere voor het grootste Zweedse persagentschap TT, was correspondent voor het Britse tijdschrift Searchlight en gaf lezingen door heel Europa.

(Op de foto: Noomi Rapace en Michael Nyqvist als Lisbeth Salander en Mikael Blomkwist)

Geen opmerkingen: