07 mei 2009

Op naar 2 juni! (nieuws, 2009)

JONGE AUTEURS OP SHORTLIST GOUDEN STROP

Esther Verhoef, de schrijfster van het geschenkboekje van Juni - Maand van het Spannende Boek, hoeft niet in spanning af te wachten of zij de Gouden Strop 2009 aan zichzelf moet overhandigen. Want Verhoef, uitgekozen om op 2 juni tijdens de Power of Plots de thrillerprijs aan de winnaar uit te reiken, staat niet op de shortlist. De jury koos uit een recordaantal van 81 boeken voor een verrassend rijtje van vijf auteurs: twee vrouwen, drie mannen, van wie twee afkomstig uit Vlaanderen. Drie van hen zagen het levenslicht in de jaren zeventig. Geen van de vijf auteurs was eerder genomineerd voor de Strop.

De jury, onder leiding van FNV-voorzitter Agnes Jongerius, vond het opvallend dat veel kinderboekenschrijvers een overstap hadden gemaakt naar de thriller. Verder constateerde ze een afname van het aantal politie- dan wel detectiveromans. ,,Daarentegen verschijnen er meer en meer psychologische romans. De jury beschouwde bovendien een aantal boeken als schelmenromans. Zo blijken er steeds meer subgenres te ontstaan, en het lijkt of elke gebeurtenis kan worden aangewend om in een thriller te worden verwerkt.'' De jury stelde 'naar ieders tevredenheid' het volgende rijtje genomineerden vast:

Judith Visser (1978), auteur van de romans 'Tegengif' en 'Tinseltown', haalde met haar eerste thriller 'Stuk' de finaleronde. De Rotterdamse schrijfster verhaalt daarin over Elizabeth, een meisje dat op de middelbare school op een gruwelijke maar vrijwel onzichtbare manier wordt gepest. Elizabeth raakt steeds meer geïsoleerd. Het enige positieve van haar klas is de aanwezigheid van de rustige Alec. Hij heeft verkering met Riley, een mooi, blond en ook nog lief meisje. Elizabeth stelt zich voor hoe het leven eruit zou zien als ze Riley was. En dan neemt ze een fatale beslissing. 'Stuk' wordt door de jury omschreven als een 'beklemmend en verontrustend' boek.

'Daglicht' is de vierde thriller van schrijfster Marion Pauw (1973). Daarin worstelt Iris, een jonge succesvolle advocate, met het combineren van haar carrière met de zorg voor haar moeilijk opvoedbare zoontje. En dan is er ook nog Ray, die is veroordeeld voor de moord op zijn buurvrouw en zijn straf uitzit in een tbs-kliniek. Hij houdt bij hoog en laag vol dat hij onschuldig is. Schijnbaar toevallig kruisen de wegen van Iris en Ray. De jury: ,,Samen met de makkelijke pen, het geloofwaardige plot en de verrassende ontknoping is 'Daglicht' een logische nominatie voor de Gouden Strop.''

Bavo Dhooge (1973) is een van de twee Vlaamse auteurs die de shortlist hebben gehaald.

Veelschrijver Dhooge heeft met 'Stiletto Libretto' zijn eerste nominatie voor de prijs te pakken. De thriller draait om Jimmy Hendricks, een kleine crimineel die in Los Angeles een nieuw leven wil beginnen. Waarom niet als schrijver? Wanneer Jimmy het boek onder het pseudoniem. John C. Hickels laat verschijnen, beginnen de problemen pas. In het werk wordt immers een boekje opengedaan over een paar personages die helaas echt bestaan. ,,Een mooie combinatie van een misdadige slapstick en echte schelmenroman'', aldus de jury. ,,Een boek dat niet onderdoet voor de Sopranos: goed qua plot, setting en humor.''

Luc Deflo (1958) heeft veertien thrillers moeten schrijven voordat hij een plaats op de Strop-shortlist verdiende. Hoe overspel tamelijk gevaarlijke proporties kan aannemen beschrijft hij in 'Lust' Iris Bruweel valt voor womanizer Dirk Janssens, die zo veel anders is dan haar sofaman Bert, met zijn eeuwige pindanootjes. Dirk, de perfecte minnaar, 'doet haar lijf ontvlammen'. Iris Bruweel wordt hartstochtelijk verliefd. Wat begon als een onschuldige affaire, verandert in een gruwelijk machtsspel, doordrenkt van lust en bedrog. ,,Korte dialogen, humor en weinig zijsprongen leveren een boek vol vaart, met een onverwachts zinderend slot'', meent de jury.

Gauke Andriesse (1959) debuteerde drie jaar geleden met 'De dode opdrachtgever'. Het genomineerde 'Stilzwijgen' is na 'De verdwenen schilderijen' de derde thriller van deze ontwikkelingseconoom.

De jonge Nadine Husak is uit Slowakije naar Nederland gekomen in de hoop op een betere toekomst. Haar oom en tante maken zich zorgen als ze kort na aankomst spoorloos verdwijnt. Privédetective Jager Havix, de held uit eerdere boeken van Andriesse, wordt gevraagd Nadine op te sporen en al snel vindt hij haar terug op de Wallen in Amsterdam. Als hij probeert haar daar weg te halen, stuit Havix op een keiharde onderwereld waar in vrouwen wordt gehandeld en die haar belangen met niets ontziend geweld beschermt. De jury: ,,Een roman met compassie en grote stilistische kwaliteiten.''

De jury bestaat naast Agnes Jongerius uit Jürgen Joosten (recensent website Ezzulia), Gijs Korevaar (recensent AD), Robin Troost (accountmanager The Read Shop) en Erik Brus (redacteur Passionate Magazine). De laatste is in de plaats gekomen voor de tussentijds opgestapte filmregisseur Martin Koolhoven. De winnaar van de Gouden Strop ontvangt een geldbedrag van tienduizend euro en een sculptuur. De Gouden Strop is een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige misdaadauteurs. De prijs wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting LIRA en THE READ SHOP.

Geen opmerkingen: