08 mei 2009

Een beetje amusant (nieuws, 2009)

VATICAAN: ''ANGELS AND DEMONS' ONSCHULDIG VERMAAK'

'Angels and Demons', de film gebaseerd op de bestseller van Dan Brown, is niet meer dan 'onschuldig vermaak'. Dat stelt L'Osservatore Romano, de officiële krant van het Vaticaan. In een artikel dat woensdag verscheen, noemt de krant de film van regisseur Ron Howard 'op de eerste plaats een videogame vol buitenissigheden die misschien ook wel een beetje amusant is'.

Het Vaticaan had geen commentaar toen in 2006 'The Da Vinci Code' als film uitkwam. Maar na de première van 'Angels and Demons', maandag in Rome, verbrak L'Osservatore Romano zijn stilzwijgen met de vaststelling dat de 'pakkende' film in visueel opzicht 'uitstekend' is. In essentie, aldus de krant, is de film een 'gigantische en slimme commerciële operatie', weliswaar vol historische onvolkomenheden en 'stereotiepe karakters'. De krant suggereerde dat de rooms-katholieke kerk zijn positionering in de media eens zou moeten heroverwegen, in plaats van de boeken van schrijver Dan Brown te beschouwen als een bedreiging. ,,Het is waarschijnlijk overdreven om bij deze boeken de noodklok te luiden'', aldus de krant.

Eerder deze week beschuldigde regisseur Howard het Vaticaan ervan dat het zijn invloed had aangewend om te voorkomen dat hij zou kunnen filmen in en nabij kerken in Rome. Een woordvoerder van het Vaticaan verwierp die beschuldiging en zei dat Howards uitspraken puur uit publiciteitsoverwegingen voor de film waren gedaan.

De katholieke kerk was in zijn wiek geschoten met het boek en de film 'The Da Vinci Code', waarin gesuggereerd wordt dat Jezus Christus was getrouwd met Maria Magdalena en dat zij samen kinderen hadden. In 'Angels and Demons' (in het Nederlands verschenen als 'Het Bernini Mysterie') komt hoofdrolspeler professor Robert Langdon - vertolkt door Tom Hanks - de kerk juist te hulp, wanneer die wordt bedreigd door een geheim genootschap. ,,Het thema blijft hetzelfde: een sekte tegen de kerk'', aldus L'Osservatore Romano. ,,Maar deze keer staat de kerk aan de kant van de good guys.''
'Angels and Demons' is vanaf volgende week in de Nederlandse bioscopen te zien.

(Bron: BBC)

Geen opmerkingen: