01 mei 2009

Op het continent (nieuws, 2009)

ANTHOS-AUTEURS IN EUROPESE TOP VEERTIG

Dat uitgeverij Anthos het hier goed doet met de 'literaire' thrillers, mag zo langzamerhand als bekend worden verondersteld. Maar ook vanuit een Europese invalshoek bezien scoren ze niet onaardig. Uit een onderzoek naar de veertig populairste boeken in Europa in de periode maart 2008 - maart 2009 blijkt dat Simone van der Vlugt met 'Blauw water' op de vijfentwintigste plaats staat, tien plekken boven haar collega Esther Verhoef ('Alles te verliezen'). Andere Nederlandse auteurs in de lijst zijn Youp van 't Hek met 'Bacteriën moeten ook leven' (36) en Jeroen Smit met 'De Prooi' (23).

De lijst geeft verder aan dat Zweedse misdaadauteurs op het Europese continent uitstekend presteren. Op nummer 1 staat de in 2004 overleden misdaadauteur Stieg Larsson met de 'Millennium'-trilogie. Behalve in zijn geboorteland worden zijn thrillers ook goed verkocht in Frankrijk, Spanje, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Ook zijn collega-auteurs Liza Marklund, Henning Mankell en Jens Lapidus staan hoog genoteerd.

De lijst werd samengesteld door consultant Rüdiger Wischenbart, die geen acht sloeg op werkelijke aantallen verkochte boeken, maar punten toekende op basis van positie en hoe lang de titels in de diverse bestsellerlijsten stonden. Uit de rangschikking blijkt dat slechts dertien van de titels in het Engels zijn geschreven.

Misdaadauteurs doen het sowieso goed in Europa. Op de lijst zijn ook de namen van Mary Higgins Clark, James Patterson, Martina Cole, Patricia Cornwell, Nicci French, Jan Guillou, Johan Theorin, Asa Larsson en Andrea Camilleri te vinden.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: