16 mei 2009

De weg omhoog (nieuws, 2009)

ERGSTE DIP IS ACHTER DE RUG

De boekverkoop in Nederland lijkt de ergste dip achter de rug te hebben. Dat blijkt volgens het vakblad Boekblad uit onderzoek van Intomart GfK in opdracht van de Stichting Marktonderzoek Boekenvak (SMB). Het aantal mensen dat wil besparen op boeken lag in april aanzienlijk lager dan in januari.

In die maand liet 28 procent van de boekenkopers weten minder geld aan boeken te willen besteden. Dat percentage is gedaald tot 11 procent. Het percentage kopers dat meer wil besteden aan boeken, is gestegen van 6 tot 8 procent.

Eerder werd al bekend dat de boekhandel niet zo blij was met de Boekenweek in maart op het thema dier en literatuur. De verkoop bleef tijdens de manifestatie duidelijk achter bij voorgaande jaren. Slechts 13 procent van de kopers heeft meer uitgegeven dan in 2008.

Bij een meting in 2008 bleek de populariteit van de genres spanning en literatuur gedaald. Dat is dit jaar, met dank aan de bestsellers 'De verbouwing' van Saskia Noort en 'Het diner' van Herman Koch, duidelijk anders, beide overigens titels van uitgeverij Anthos. Romans winnen terrein ten opzichte van non-fictie.

Spannende boeken vormden met 28 procent het populairste genre, literatuur is met 18 procent tweede. De thriller krijgt op 29 mei weer een duw in de rug als Juni - Maand van het Spannende Boek begint.

(Bron: AD)

Geen opmerkingen: