02 mei 2009

Wordt verwacht 103 (nieuws, 2009)

DE ONTBREKENDE SCHAKEL

Tijdens zijn onderzoek voor een boek over een politieagent in New York aan het begin van de vorige eeuw stuitte de Britse historicus Mike Dash op een intrigerend stuk geschiedenis waar nog niets over was geschreven. Uit materiaal van diverse archieven - van de Amerikaanse geheime dienst, rechtszaken, gevangenissen, kranten - wist Dash te reconstrueren hoe de maffia van Sicilië naar Amerika emigreerde.

Hij ontdekte de geschiedenis van Giuseppe Morello, de ontbrekende schakel tussen de maffia van Sicilië en New York, en van William Flynn, een politieagent die tien jaar lang probeerde Morello te pakken te krijgen. Zonder succes overigens. Morello, een gangster uit het maffiabastion Corleone op Sicilië, was de eerste grote baas van alle Capi van de Amerikaanse maffia. Een man die zijn fysieke handicap - hij had slechts een vinger aan zijn rechterhand - moest overwinnen om de vader van de georganiseerde misdaad te worden.

Mike Dash vertelt in het true crime boek 'De eerste familie', dat in september 2009 bij uitgeverij De Arbeiderspers verschijnt, over het ontstaan van Morello's zakelijke imperium. Dash (1963) studeerde in Cambridge en woont thans in Londen. Hij schreef eerder de boeken 'Tulpomanie', 'De ondergang van de Batavia' en 'Roofmoordenaars'.

VLIEGENDE BAKSTEEN

Te laat ingezonden om nog mee te dingen voor de Gouden Strop 2009, maar in ieder geval ruim op tijd voor de editie van 2010, is 'Oud zeer', de nieuwe thriller van Tineke Beishuizen die vanaf mei 2009 in de winkels ligt. Het is na 'Als zand door mijn vingers' (2005), 'Wat doen we met Fred?' (2006) en 'Schaduwtuin' (2008) de vierde thriller van deze Libelle-columniste. Van haar hand verscheen in 2007 ook nog de roman 'Dood door schuld'. Volgens De Arbeiderspers zijn Beishuizens boeken in totaal 175.000 exemplaren verkocht.

In 'Oud zeer' maakt een stalker het leven van een psychologe en haar dochter tot een hel. Een baksteen door de ruit is het begin van een reeks bedreigende gebeurtenissen die het leven van Anne Verheul steeds meer ontregelen.
Terwijl haar collega's Derk Steggerda en Marleen van Buuren proberen proberen de praktijk voor psychotherapie zo goed mogelijk te runnen en haar dochter Moniek in gevaarlijk gezelschap terechtkomt, raakt Anne langzaam maar zeker de grip op haar leven kwijt. Niemand van de mensen in haar omgeving geloof wat voor haarzelf steeds duidelijker wordt: er is iemand op haar ondergang uit.

In mei 2009 verschijnen 'Wat doen we met Fred?' en 'Schaduwtuin' in een midprice editie.

(Foto Mike Dash: Harry Borden; Foto Tineke Beishuizen: Jeroen van der Spek)

Geen opmerkingen: