17 februari 2009

Wordt verwacht 86 (nieuws, 2009)

ER IS IETS DAT HEM VERONTRUST

Er staat gewoon 'roman' op de cover, geen 'thriller'. Maar volgens uitgeverij Nieuw Amsterdam is 'Verdwenen tijd', het nieuwe boek van Thomas Verbogt, wel degelijk spannend. En melancholiek en hilarisch bovendien.

'Verdwenen tijd' dat in mei 2009 in de boekhandel ligt, gaat volgens de uitgeverij over de vraag in hoeverre je jezelf echt kent. Verbogt vertelt over het wel en voornamelijk het wee van kunsthistoricus Robert van Noorden. Op televisie legde hij eens fel en eigenzinnig uit wat mooi is, en waarom. Onmiddellijk werd hij overal gevraagd voor lezingen, presentaties en interviews. Razendsnel werd hij zo'n 'De Wereld Draait Door'-kerel, zo'n man die overal een mening over heeft, ongeacht het onderwerp. Als hij maar praat, met die eigenzinnigheid van hem. Zijn vak raakt op de achtergrond, Van Noorden is verslaafd aan zijn nieuwe status en het bestaan dat daarbij hoort.

Maar er is iets aan de hand dat hem verontrust. Eerst is dat alleen maar voelbaar en dan ineens nadrukkelijk aanwezig. Er komt een vrouw in zijn leven die hem fascineert en die hij op afstand wil houden maar ook weer niet. Zij maakt iets in hem los waarmee hij geen raad weet, ontrafelt een geheim dat steeds dichterbij komt en gevaarlijk is. Het achtervolgt hem.

DA'S PECH, DIAMANT WEG

'De blauwe tweeling' (verschijning mei 2009) is reeds de vierde detective van vader Jan Terlouw en dochter Sanne Terlouw. En opnieuw wordt in dit avontuur van het speurdersduo Reders (vader en dochter) weer alle heil en zegen verwacht.

Manon, de vriendin van vader Job Reders, is Française van geboorte. Een Franse jeugdvriend benadert haar met een probleem: zijn vader is met een kostbare diamant naar een diamantair in Amsterdam gereisd, maar hij heeft een ongeluk gehad en nu is de diamant zoek.

Job en zijn dochter Leonie duiken in de zaak, die ingewikkelder is dan aanvankelijk lijkt. Het onderzoek voert hen naar een kasteel in het Franse departement Vendée. er zijn enkele gruwelijke, ogenschijnlijk rituele moorden gepleegd. Hebben die ermee te maken? Met hulp van hun vrienden Jacco en Zoë, en heel wat denkwerk, slagen ze erin het mysterie te ontrafelen.

Natuurkundige, oud-politicus en 'Oorlogswinter'-auteur Jan Terlouw schreef met zijn dochter, neerlandica Sanne Terlouw, de misdaadromans 'De charmeur', 'Venijn' en 'De apotheker'. Van deze thrillers zijn in totaal meer dan vijftigduizend exemplaren verkocht.

Geen opmerkingen: