03 februari 2009

Buurjongetje geofferd (nieuws, 2009)

TOMAS BEWEEGT

De regionale omroep TV West kent een aardige programmaserie genaamd Haagse iconen. Daarin gaat programmamaker Fred Zuiderwijk met BN'ers op stap die hun roots hebben in de residentie.

Laatst had Zuiderwijk thrillerschrijver Tomas Ross, pseudoniem van Willem Hogendoorn (1944), te gast. Zijn wieg stond weliswaar in Den Bommel, maar vanaf zijn vroege kinderjaren woonde hij in Den Haag. Met Zuiderwijk bakfietst Ross door de stad, vanaf zijn ouderlijke woning aan de Thomsonlaan ('Met mijn vriendjes had ik het verbond der witte dolken opgericht en offerden wij het lullige buurjongetje in de kelder op een altaar van briketten'), naar zijn lyceum aan de Sophialaan ('een kakschool waar in de stalling in een bakfiets gewoon werd gewipt') en wordt een rondvaart gemaakt door de Haagse grachten. Daar haalt Ross herinneringen op aan het 'goorste' zwembad van Den Haag, de Regentes, en zijn bezoeken aan de bioscoopjes 'waar bijna geen leeftijdscontrole werd toegepast'. ,,Zodra er een nieuwe Eddie Constantine-film was, zo'n knokfilm, gingen we er naartoe.''

Ook verhaalt hij over zijn vader, een van de oprichters van de BVD, die bevriend was met de vader van Theo van Gogh, en de start van zijn schrijverscarrière. Die begon bij Sonja Barend, waar hij te gast was om te praten over zijn boek over het monster van Loch Ness.

Ross en Zuiderwijk beginnen gaandeweg de ruim twintig minuten durende uitzending steeds Haagser te praten, maar het programma is uitstekend zonder ondertiteling te volgen.

(Met dank aan Daan van 't Westeinde)

Geen opmerkingen: