10 februari 2009

Wordt verwacht 85 (nieuws, 2009)

KNUSSE CRIME EN KERKELIJKE THRILLERS

Uitgeverij Librion in Sliedrecht heeft twee nieuwe, opmerkelijke onderdelen: 'Nartex crime' en 'cosy crime'-boeken. In de Nartex-reeks verschijnen detectives en thrillers die zich afspelen op en rondom het kerkelijk erf. Nartex komt van nart(h)ex, het voorportaal van een kerkgebouw.

Volgens Librion zijn het geen keiharde romans met veel seks en geweld, maar wel intrigerende speurderromans met een vleugje spiritualiteit. De speurder is meestal een amateur die al dan niet soepel samenwerkt met de lokale recherche en tevens is hij/zij vaak actief betrokken bij het kerkelijk en/of maatschappelijk werk.

Onder het imprint Crimeboek brengt Librion 'gezellige en prettig leesbare' detectives op de markt. Evenals de Nartex-boeken bevatten de romans in sectie Crimeboek 'geen overdaad aan seks en geweld'. Bovendien zijn er 'geen bovennatuurlijke elementen'. ,,Maar wel een stukje humor (soms een beetje zwart) en ook de soms 'kneuterige' sfeer van een Brits dorpje op het platteland waar iedereen altijd alles van iedereen weet of weten wil.''

De eerste 'cosy' thrillers die Librion uitbrengt zijn van de hand van M.C. Beaton, pseudoniem van Marion Chesney. Zij schrijft over zaken die het daglicht niet kunnen verdragen in de liefelijke Cotswolds en in het ruige Schotland.

In de Nartex-reeks verschijnt in april/mei 2009 'Schaduw van de dood' van Alison Joseph. Hoofdpersoon in Josephs boeken is Zuster Agnes Bourdillon, een moderne, hedendaagse non die woont in een open congregatie in London. Ze heeft een kleine flat in Southwark en werkt in allerlei sectoren waar haar orde haar op een bepaald moment wil inzetten. Dat varieert van werken in een opvangcentrum voor dakloze jongeren in Southwark of lesgeven op een internaat van de orde in Yorkshire tot werken in het gevangenis- of ziekenhuispastoraat of het opruimen van een oude bibliotheek.

In 'Schaduw van de dood' helpt Agnes bij het sorteren van de bibliotheek van het al bijna niet meer in gebruik zijnde klooster in Bermondsey, voordat het gebouw verkocht zal gaan worden. Daar stuit ze op het zeventiende-eeuwse Hawker archief, een collectie die bestaat uit prachtig bewaard gebleven boeken over bezweringen en magie. Ze vertellen het verhaal van Alice, haar echtgenoot Nicholas en hun zoontje die op zeer jonge leeftijd stierf. Alice is niet lang daarna gestorven. Het verhaal van Alice lijkt het heden te achtervolgen. Er gebeuren onverklaarbare en vreselijke dingen.

Alison Joseph werd geboren in Noord-Londen en heeft een opleiding gevolgd aan de universiteit van Leeds. Na haar afstuderen werkte ze als presentator voor een lokaal radiostation, waarna ze terugkeerde naar Londen en voor Channel Four werkte. Later werd ze mede-eigenaar van een onafhankelijke productiemaatschappij, en een van die producties was een serie over vrouwen en religie, die gepresenteerd werd door Helen Mirren. Alison schrijft radiohoorspelen en heeft voor de BBC Radio verschillende romans bewerkt, waaronder de bekroonde productie van 'Captain Corelli’s Mandolin'. Ze heeft ook diverse korte verhalen gepubliceerd. Alison woont in Londen met haar man en drie kinderen. In haar Sister Agnes-serie verscheen zomer 2008 in Engeland het negende deel.

Geen opmerkingen: