24 februari 2009

De deur plat (nieuws, 2009)

WONING AGATHA CHRISTIE OPEN VOOR PUBLIEK

Liefhebbers en diehard-fans van de boeken van de Britse detectiveschrijfster Agatha Christie kunnen vanaf zaterdag een kijkje nemen in één van haar huizen. Het gaat om het zogeheten Greenway House in het graafschap Devon in het zuidwesten van Engeland.

Van 1938 tot 1959 verbleef Christie vaak in dit huis, samen met haar familie. Ze las er vaak voor uit haar romans. Bezoekers van de woning kunnen onder meer een groot aantal persoonlijke zaken van de schrijfster bekijken. Nu ziet het er weer precies zo uit als in de jaren vijftig. De boeken, papieren, bloemen en dozen bonbons staan en liggen er net zo bij als toen Christie gebruikmaakte van het huis. De Britse stichting voor cultureel erfgoed National Trust heeft het landgoed van Christie sinds 2000 in bezit. Er is twee jaar aan de restauratie van het huis gewerkt.

De afgelopen jaren konden bezoekers al door de tuinen van Greenway House wandelen. De woning zelf was niet toegankelijk, aangezien die nog werd bewoond door Christies dochter Rosalind en haar man Anthony Hicks. Nadat zij waren overleden in 2004 en 2005, kreeg de National Trust ook de beschikking over het pand.

Agatha Christie werd geboren op 15 september 1890. Ze overleed in januari 1976 en is de best verkopende auteur aller tijden. Ze schreef tachtig detectiveromans, twintig toneelstukken en circa 150 korte verhalen. Er werden ruim vier miljard exemplaren
van haar werken gedrukt.

Geen opmerkingen: