25 februari 2009

Theresa Schwegel - De veroordeelde (2009)

In de greep van China White
(Door Hans Knegtmans)

Person of interest is de derde thriller van Theresa Schwegel, en de eerste die hier in vertaling wordt uitgebracht.

Rechercheur Craig McHugh bevindt zich elke avond in een illegaal pokerhol, in de achterkamer van een Chinees restaurant. De Fuxi Spidersgang maakt in Chicago talloze slachtoffers met de handel in China White, een mengsel van heroïne en fentanyl. McHugh probeert het noodzakelijke bewijsmateriaal te verzamelen om de schuldigen te arresteren. Zo serieus neemt hij zijn missie dat hij, als zijn budget op is, met eigen geld doorpokert.

Zijn vrouw Leslie speldt hij op de mouw dat hij nachtdienst heeft en, om haar nachtrust niet te verstoren, tijdelijk op de bank slaapt. Die smoes werkt min of meer, totdat zij een briefje met een onbekend telefoonnummer in zijn broekzak vindt. De door een vrouw ingesproken voicemail is een ordinaire, hoerige boodschap.
Aha, meneer gaat vreemd tijdens zijn 'nachtdienst'! En zij maakte zich nog wel zorgen over haar prettige gevoel bij de avances van Niko. Voor de goede orde: Niko is het vriendje van haar zeventienjarige dochter Ivy.

Als Ivy op een nacht apestoned door twee rechercheurs wordt thuisgebracht uit de kroeg waar ze ecstacy heeft gebruikt en verhandeld, begrijpt zelfs de tragere lezer dat het gezin McHugh zich aan de rand van de afgrond bevindt.

Alleen een uitzonderlijk getalenteerde schrijver komt weg met zo'n over the top-thema. Al met haar debuutroman, Officer down, uit 2005, waarvoor ze de Edgar Award ontving, toonde Schwegel aan inderdaad tot die buitencategorie te behoren. Haar personages hebben een authenticiteit die weldadig afsteekt bij de romanfiguren in het werk van gelikte bestsellerschrijvers.

De vraag of de gezinsleden tijdig tot inkeer komen is dan ook ten minste even klemmend als de onzekerheid over het welslagen van Craigs undercoveroperatie.

Theresa Schwegel - De veroordeelde. Vertaling: Bert Stroo. Uitgeverij Sijthoff, 367 pag.

Bron: Het Parool

Geen opmerkingen: