01 februari 2009

Wordt verwacht 82 (nieuws, 2009)

TRAUMATISCHE KOSTSCHOOLHERINNERINGEN

Uitgeverij Karakter brengt in april 2009 het boek van een bijzondere debutant op de markt: José Hennekam (1951). Een schrijver én avonturier, aldus de uitgever. Zijn website vermeldt ook nog dat hij zich specialiseerde in paleontologie, hoofd exposities was in dierenpark Emmen en een bedrijf, Galerie Bis, startte dat gespecialiseerd is in fossielen, mineralen en edelstenen. In 2004 besloot hij zich fulltime aan het schrijven te wijden. Hennekam woont met zijn gezin in Spanje. Bij Unieboek verscheen de afgelopen jaren zijn 'Tresoro Trilogie', een serie jeugdboeken. In zijn thrillerdebuut 'De kindervriend' heeft Hennekam zijn eigen traumatische kostschoolherinneringen vewerkt, zegt Karakter.

Het verhaal: De foto's van de internationaal vermaarde fotograaf Anne Biskop hebben één ding gemeen: er staan altijd kinderen op. Onderweg naar zijn uitgever in New York ontmoet hij Kim Couwenbergh, die als arts in een opvangtehuis in Honduras werkt. Biskop valt als een blok voor de vrouw en laat zich door haar ovehralen foto's te komen maken van de kinderen van het tehuis om daarmee fondsen te werven.
In Honduras wordt hij met open armen ontvangen door Couwenbergh en de drie paters die het opvangtehuis runnen. Maar het tehuis brengt bij hem nare herinneringen uit zijn eigen internaatsjeugd naar boven.

Tot overmaat van ramp verdwijnt een meisje uit het tehuis. Een paar dagen later wordt haar verminkte, misbruikte lijkje op een vuilnisbelt aangetroffen. De klap komt hard aan bij Couwenbergh: ze had een bijzondere band met het meisje. En ook Biskop is overstuur: de dag voor haar verdwijning had hij een uitgebreide fotoshoot met haar gedaan. Dan ontdekt Couwenbergh dat iemand op de computer van het tehuis kinderpornosites heeft bezocht en daarbij is vergeten de geschiedenis te wissen. Buiten haarzelf zijn er maar vier personen die toegang tot de pc hebben: de drie paters en Biskop.

Op zijn weblog maakt Hennekam ook al gewag van zijn tweede thriller, 'Pjotrs borsjt', die eind van het jaar zal gaan verschijnen. De opbrengst van dat boek gaat naar de Stichting Weeshuizen Belarus. Hennekam nodigt aspirant lezers uit om te beoordelen of de cover van het boek wel door de beugel kan.

Andere nieuwe titels:

Loes den Hollander - 'Driftleven' (april 2009). Zesde relatiethriller van ex-directeur van zorginstelling. Er is iets met Emma en er is iets met Cees. Cees is verliefd op Emma, maar hij vindt haar te vreemd. Hij verlaat haar. Emma wil hem terug, Cees weigert. De gevolgen zijn niet te overzien.
Corine Hartman - 'Open einde' (maart 2009). Derde thriller waar rechercheur Nelleke de Winter alle zeilen moet bijzetten om een moordzaak op te lossen. Berend Bouwmeester, eigenaar van een restauratiebedrijf in Bredevoort, is gedood. Gaandeweg het onderzoek stuit De Winter op een mysterie dat leeft in het altijd zo gemoedelijk ogende boekenstadje.
Sabine Thiesler - 'Dodenakker' (mei 2009). Magda weet dat haar man Johannes haar bedriegte met minnares Carolina. Nu is het tijd geworden voor wraak.

2 opmerkingen:

Rachel Willemse zei

Vannacht De Kindervriend uitgelezen. Ik kon het boek niet wegleggen. Aangrijoend, maar ook heel spannend en met een verrassend plot. Eindelijk weer eens een thriller zoals een thriller moet zijn. En dat door een Nederlandse schrijver. De Gouden Strop van 2010? Het zou me niet verbazen.

Ed Verhoef zei

Verdomd lastig te verkrijgen De Kindervriend. Na bezoeken van menig boekhandel is het me gelukt er een te vinden die wel drie heuse exemplaren in huis had: na het lezen van het boek zou je denken dat de Kerk er een eeuwig stilzwijgen over heeft afgeroepen.
Maar het was de speurtocht meer dan waard: een geweldig spannend en met vaart geschreven boek, waarbij heel actuele thema's als kindermisbruik door kerk en sextoerisme op aangrijpende en menselijke wijze wordt weergegeven. Het verhaal grijpt je bij de strot en laat je niet meer los tot... helaas, de laatste pagina.
En zal ik nu dan weer stad en land af moeten struinen om zijn volgende boek te bemachtigen? Boekwinkel; gooi het in de schappen. Het is de zomerhit van 2009.