06 februari 2009

Houten kastje (nieuws, 2009)


BIEB KRIJGT COLLECTIE EERSTE NEDERLANDSE DETECTIVESCHRIJVER

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag is onlangs in het bezit gekomen van de persoonlijke collectie van de eerste professionele Nederlandse detectiveschrijver Ivans (1866-1935). De collectie is een geschenk van de familie Van der Horst, nazaten van de auteur.

Ivans was het pseudoniem van Jakob van Schevichaven. De jurist Van Schevichaven leefde aanvankelijk in welstand als directeur van de verzekeringsmaatschappij De Algemeene, die door de Eerste Wereldoorlog en de Russische revolutie uiteindelijk failliet ging. Schreef hij eerst voor zijn plezier toneelstukken, later was het schrijven bittere noodzaak.

Worstelend met de vorm van een nieuw toneelstuk, 'De man uit Frankrijk', besloot hij er een roman van te maken. In die eerste roman, gepubliceerd onder het pseudoniem Ivans, introduceerde hij het personage dat de hoofdrol zou spelen in vele vervolgverhalen: detective Geoffrey Gill (G.G.). Ivans werd de eerste professionele detectiveauteur van Nederland en zou na zijn eersteling nog 44 detectiveromans schrijven. Ook publiceerde hij kinderboeken, romans, verhalen en toneelstukken. In de jaren zeventig herleefde de belangstelling voor Ivans’ werk en publiceerde zijn uitgever Bruna ze in de reeks Zwarte Beertjes.

Het geschenk van de nazaten van Ivans aan de Koninklijke Bibliotheek is een klein houten kastje, eigenlijk één plank, met daarop de naam 'Ivans' en erin een rij speciaal voor de auteur gebonden edities van zijn romans. Het kastje is de auteur bij zijn zestigste verjaardag in 1926 aangeboden door Uitgeverij Bruna. De later verschenen romans zijn steeds op dezelfde wijze gebonden en toegevoegd, zodat de boeken uiteindelijk twee planken beslaan. Het gaat in totaal om 65 boeken en vier handschriften van toneelstukken. De handschriften zijn overgedragen aan het Letterkundig Museum. Deze bijzondere exemplaren zijn een aanvulling op de al aanwezige Ivanswerken in de Koninklijke Bibliotheek.

De Koninklijke Bibliotheek is blij met de aanwinst. De bibliotheek verzamelde in de jaren twintig geen populaire romans. ,,Het blijkt moeilijk om er nu nog aan te komen'', zegt conservator bijzondere collecties Paul van Capelleveen in Boekblad. ,,Van Ivans hadden we wel de herdrukken uit de jaren zeventig, maar veel van de originelen niet.''

(Bron: www.kb.nl, Boekblad)

Geen opmerkingen: