06 februari 2009

Anderhalf miljoen stuks (nieuws, 2009)

JAMES PATTERSON VLIEGT BRITSE BIEB UIT

De boeken van de Amerikaanse bestsellerauteur James Patterson zijn de meest uitgeleende in de Britse bibliotheken. Dat blijkt uit de zogeheten Public Lending Right-cijfers op grond waarvan auteurs leenvergoedingen krijgen. Van Pattersons thrillers werden in de periode juli 2007 - juni 2008 anderhalf miljoen exemplaren uitgeleend in Groot-Brittannië. In de voorlaatste meetperiode was Patterson ook al de populairste auteur van bibliotheekleden.

Patterson wordt op de voet gevolgd door kinderboekenschrijfster Jacqueline Wilson en Daisy Meadows, auteur van de 'Rainbow Magic'-reeks. Romanschrijfster Nora Roberts, van wie één miljoen boeken werden uitgeleend, staat op de vierde plek, kinderboekenauteur Francesca Simon op de vijfde.

Patterson zei in een reactie 'verheugd' te zijn tot opnieuw de meest uitgeleende auteur te zijn gekozen. Hij voegde eraan toe dat bibliotheken een belangrijke plaats innemen in de samenleving. ,,Zij zijn essentieel in het verspreiden van de boodschap dat je plezier kunt beleven aan lezen.''

Met wereldwijd meer dan 150 miljoen verkochte boeken, maakt de cheque die Patterson krijgt als leenvergoeding natuurlijk een klein deel uit van zijn inkomen. Hij is een van de 232 schrijvers die de maximale leenvergoeding van - omgerekend - 6842,22 euro krijgen voor 110.000 uitgeleende boeken per jaar.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: