16 februari 2009

Ritselaars en rockers (nieuws, 2009)

EERSTE THRILLER VAN MEDIASCHUWE AUTEUR PYNCHON

De Britse uitgeverij Jonathan Cape brengt dit jaar een nieuw boek op de markt van de veelgeprezen maar uiterst mediaschuwe Amerikaanse auteur Thomas Pynchon. 'Inherent Vice' heet het boek dat in augustus in Engeland gaat verschijnen. Het is de eerste detectiveroman van Pynchon.

'Inherent Vice' speelt zich af in Los Angeles in de jaren zestig. Privédetective Doc Sportello loopt een ex-vriendin tegen het lijf, die van plan is een miljonair te ontvoeren. Sportello raakt volgens uitgever Dan Franklin verstrikt in een 'bizar web' met een stoet aan personages variërend van surfers, ritselaars, rockers, een moordlustige woekeraar tot een ex-delinquent met een swastika-tattoo en een zwak voor musicalactrice Ethel Merman. Franklin noemt het boek een briljante weergave van het Los Angeles kort na de door Charles Manson gepleegde moorden en exemplarisch voor Pynchons kijk op de drie-eenheid seks, drugs en rock-'n-roll.

Cape heeft tot dusver alle romans van Pynchon uitgegeven. Diens meest recente boek 'Against the Day' dateert van 2006 en telde meer dan duizend pagina's. 'Inherent Vice' kent een meer conventioneel aantal van zo'n vierhonderd pagina's.

Thomas Pynchon, geboren op 8 mei 1937 in Glenn Clove, is een schrijver van complexe 'encyclopedische romans' en wordt ook wel vergeleken met de Ierse schrijver James Joyce. Hij heeft altijd de publiciteit gemeden. Nooit heeft hij een interview gegeven en sinds 1963 zijn de enige tekens van leven zijn werk zelf, en daarnaast wat journalistiek werk, enige recensies van andermans werk, en flapteksten voor boeken. In dit kluizenaarsgedrag heeft hij tot nu toe volhard. Overigens werd Pynchon tot tweemaal toe n de tv-serie The Simpsons opgevoerd, zij het dan met een papieren zak over zijn hoofd.

Pynchon zelf heeft één keer zijn standpunt toegelicht toen CNN hem in 1997 opspoorde. Op de vraag van een journalist antwoordde hij simpelweg: ,,Geen zin om met journalisten te praten. En nee is nee.''

(Bron: theBookseller.com, ongedateerde foto van Thomas Pynchon)

Geen opmerkingen: