04 februari 2009

Wordt verwacht 83 (nieuws, 2009)

ERVARINGEN VAN EEN EXPAT

'Het woestijncontract' is voor liefhebbers van thrillers met een literaire component à la John le Carré, stelt uitgeverij Luitingh ietwat omslachtig over het debuut van de Amerikaanse auteur John Lathrop. Het boek, een politieke thriller over liefde en verraad in het Midden-Oosten, ligt vanaf mei 2009 in de winkel.

Het boek speelt zich af in Saoedi-Arabië. Terwijl westerlingen het land in hoog tempo verlaten, keert beleggingsexpert Steve Kemp na vele jaren juist terug. Hij hoopt in het tumultueuze land een opdracht in de wacht te slepen die hem financieel onafhankelijk kan maken. Tot zijn verrassing ontmoet hij zijn vroegere geliefde Helen. Haar 20 jaar oudere echtgenoot - commerciële man op het Amerikaanse consulaat - kan Steve in contact brengen met een Saoedische zakenvrouw die hem de zo gewenste deal voorstelt. Maar Steve en Helen komen terecht in een appartement dat door rebellen wordt belegerd. Daar wordt hun vertrouwen in elkaar behoorlijk op de proef gesteld.

'Het woestijncontract' is het derde boek dat Lathrop schreef, maar het eerste dat daadwerkelijk gepubliceerd wordt. Hij heeft er zijn ervaringen als expat in verwerkt. Lathrop werkte vijftien jaar in het Midden-Oosten als trainer en instructeur voor ministeries en bedrijven. Lathrop schrijft op zijn weblog dat hij zich geïnspireerd weet door auteurs van plotgedreven boeken, zoals H.G. Wells, maar ook Eric Ambler. Lathrop heeft niet alleen een Amerikaans maar ook een Canadees paspoort. Hij woont in Calgary.

OVERLIJDENSBERICHTEN

Een andere debutant bij Luitingh is de Amerikaanse computerexpert Daniel Suarez. In mei 2009 brengt de uitgever zijn eersteling 'DAEMON' uit.

DAEMON staat voor Disk And Execution MONitor, een computerprogramma dat taken op verzoek uitvoert. Duizenden van dat soort programma's maken de technologie van alledag mogelijk. Ze werken op de achtergrond van 'ons' leven, regelen het e-mailverkeer, sluizen geld door en overzien netwerken.

De meeste DAEMONs zijn goedaardig, maar niet degene die de legendarische computerspelontwerper Matthew Sobol acherliet. Hij overleed vroegtijdig, maar zijn DAEMON leefde voort. Het programma scande online overlijdensberichten en daarmee werd een hele reeks programma's in werking gesteld. Programma's die geld verplaatsen, die mensen rekruteren en... vermoorden.

Rechercheur Peter Sebeck wordt geconfronteerd met een moordenaar die al dood is. Hij komt in contact met een wereld waarin de dood het nieuws kan volgen, identiteiten kan stelen en snode plannen kan uitvoeren zonder angst voor vergelding. Sebeck moet een manier zien te vinden om het web van Sobols programma's, zijn DAEMON, te stoppen, voordat het zijn uiteindelijke doel bereikt.

Daniel Suarez wordt ook wel de Tom Clancy van de 'Grand Theft Auto'-generatie genoemd. Hij is een onafhankelijke systeemconsultant voor bedrijven die in de Fortune top 1000 staan. Ook ontwikkelde hij software voor onder andere de wapenindustrie en de entertainmentbusiness. Hij is een fervent gamer, gek op technologie en woont in Los Angeles.

Andere nieuwe titels:

Scott Sigler - 'Infectie' (maart 2009). Geheimzinnig virus verandert gewone mensen in paranoïde moordenaars. Perry Dawsey gaat de strijd aan met zijn eigen lichaam.
Ian Rankin - 'In het duister' (maart 2009). Drukke tijden voor John Rebus: In een muur wordt een twintig jaar oud lijk gevonden, een kandidaatparlementariër wordt vermoord en een zwerver springt van een brug en laat een koffer met geld achter.
Don Winslow - 'Leven en dood van Bobby Z.' (maart 2009). Beroepsmislukkeling gaat in op aanbod van DEA om zich als de legendarische drugssmokkelaar wijlen Bobby Z. voor te doen.
Sanyika Shakur - 'T.H.U.G. L.I.F.E.' (april 2009). Thriller met autobiografische elementen over gangsterleven in Los Angeles.
Lee Child - 'Sluipschutter' (april 2009). Jack Reacher zit met vijf andere passagiers in een treincoupé. Vier passagiers lijken in orde, van de vijfde vermoedt hij dat het een zelfmoordterrorist is.
Dean Koontz - 'Jouw hart is van mij' (mei 2009). Door een harttransplantatie ontsnapt Ryan Perry ternauwernood aan de dood. Maar de donor lijkt niet overleden te zijn. Zij wil haar hart terug.

Geen opmerkingen: