Het bal der eenzamen
(Door Peter Kuijt)
Saskia Noort is dé wegbereider van de vaderlandse relatiethriller. In haar kielzog waagden auteurs als Simone van der Vlugt, Esther Verhoef, Loes den Hollander en Marion Pauw ook de sprong en niet zonder succes. Sterker nog, sommige schrijfsters hebben reeds meer dan een handvol behoorlijk verkochte boeken uitgebracht, waarin veelal tot ondergang gedoemde relaties 'gezellig' matchen met moord en doodslag.
Saskia Noort - of 'het leescijferkanon van de lage landen' zoals collega Kluun haar noemt - heeft tot nu toe een betrekkelijk bescheiden oeuvre aan thrillers bijeengeschreven. Na het te verfilmen debuut Terug naar de kust (2003), de opvolger De eetclub (2004) en de zwaar tegenvallende Vinex-soap Nieuwe buren (2006) is De verbouwing pas de vierde thriller van de schrijfster uit Bergen, het geschenkboekje Afgunst uit 2007 even niet meegerekend.
Ze heeft dus ruim de tijd genomen om De verbouwing in de steigers te zetten. Maar het resultaat mag er zijn: op zijn beste momenten is het boek een 'fokking' spannende thriller, om met puberzoon Thom van hoofdpersoon Mathilde van Asselt-Fortuin te spreken.
De titel kan op twee manieren worden uitgelegd. Mathilde verbouwt mensen: zij is plastisch chirurg en heeft zojuist haar eigen kliniek geopend. Ze woont samen met Thom en echtgenoot Rogier in een huis dat ook een grondige facelift ondergaat.
Dat 'samen' moet trouwens niet al te letterlijk worden opgevat. Het huwelijk van Rogier en Mathilde is verre van bruisend te noemen. Terwijl zij druk doet in haar kliniek, zit psychiater Rogier met een burn-out thuis. Hij leeft alleen op als hij met de holistische aannemer Hylke, 'die altijd naar soep ruikt', weer verder kan gaan aan de eeuwigdurende, doch milieuvriendelijke verbouwing. Over Rogier zegt Mathilde: ,,Hij is mijn zoon geworden. Ik kan nooit eens op hem leunen.'' De echte zoon Thom, nerd op school, is de chaos ontvlucht en leeft in een kamer boven de garage, waar hij met zijn Xbox continu bejaarden neermaait. Kortom, Mathilde, Rogier en Thom dansen met zichzelf op het bal der eenzamen.
Ondanks haar niet misselijke salaris kampt Mathilde met een flinke schuldenlast. Dan ontmoet ze Johan, een oud schoolvriendje dat in 'huizen' zit en haar wel uit de problemen wil helpen. Hij investeert in haar kliniek en weet een paar Poolse bouwvakkers die de verbouwing van haar huis tot een goed einde kunnen brengen. Maar het blijkt dat Mathilde een dodelijk pact met de duivel heeft gesloten.
Het schrijven van een thriller in de ik-persoon brengt het gevaar met zich mee dat de hoofdpersoon wat al te veel gaat babbeldebabbelen. Bij Mathilde is dat soms het geval, vooral op momenten als ze zich wel heel erg zielig voelt. Voor de rest is De verbouwing een uitermate vlot geschreven thriller, met rake observaties en knetterende dialogen, waaruit blijkt dat Noort een scherp oog heeft voor de gebleekte tand des tijds. Hoewel er vanaf het begin al onheil broeit, wordt De verbouwing pas na een pagina of honderd een thriller. Maar dan gaat Noort ook loos met een aantal scènes waar de vonken vanaf vliegen. Eén vraag dient zich daarbij wel bij deze lezer aan: kun je met een gebroken enkel fietsen alsof je leven ervan afhangt?
Met haar eerste twee thrillers sleepte Noort een nominatie voor de Gouden Strop in de wacht. Nieuwe buren wilde ze niet inzenden, onder andere omdat ze anderen ook de kans gunde om de prijs te winnen. Haar uitgever kon nog niet zeggen of De verbouwing wel aan de Gouden Strop-jury wordt voorgelegd. Wellicht is dit het juiste moment om het te doen. Echt veel serieuze concurrenten hebben zich nog niet aangediend.
Saskia Noort - De verbouwing. Uitgeverij Anthos, 284 pag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten