02 februari 2009

Zomermisdaad (nieuws, 2009)

ONDER TOPAUTEURS

Het is een warme zomernacht. De stilte in de duinen is oorverdovend, maar wie de moeite neemt naar boven te klimmen, wordt beloond met een prachtig uitzicht over de zacht kabbelende zee en de wit oplichtende schuimkoppen van de branding. Aan het eind van een doodlopende weg in die duinen, ver van de bewoonde wereld, staat een auto. De motor is nog warm, de wagen is niet afgesloten. Een van de deuren staat zelfs half open, de lichten branden. Er is geen spoor van de inzittende(n).

Deze scène, dit beeld, deze fantasie, zal zeker veertien keer voorkomen in de verhalenbundel 'Summercrime' die op 31 mei zal verschijnen. Het is namelijk de enige voorwaarde die initiatiefnemer Simon de Waal stelde toen hij twaalf collega-auteurs verzocht mee te doen aan de verhalenbundel. Hun spannende verhaal mag over van alles gaan, maar dat beeld van die lauwwarme auto in de duinen, moet er in voorkomen.

De Waal die ook zijn aandeel levert aan de bundel, heeft, zegt hij zelf, elf 'topauteurs' uit het thrillergenre benaderd, die allen inmiddels hebben toegezegd. Het gaat om de Vlamingen Luc Deflo, Patrick de Bruyn, Bob Mendes en Bavo Dhooge en de Nederlandse schrijvers Loes den Hollander, Saskia Noort, Tomas Ross, Charles den Tex, René Appel, Esther Verhoef, Annet de Jong en Eva Noorlander. De laatste is het pseudoniem van een - zo wil het verhaal - naar het buitenland uitgeweken ex-undercoveragente. Noorlander debuteerde vorig jaar met de thriller 'In dubio'.

De veertiende auteur is nog onbekend. Deze zal moeten opduiken uit het almaar groeiende leger aspirantschrijvers dat Nederland rijk is. Zij kunnen tot en met 31 maart hun verhaal van maximaal vijfduizend woorden inzenden naar Lebowski, de uitgever van Simon de Waal. De prijs bestaat uit de plaatsing van zijn of haar verhaal in de bundel. Of er verder nog een geldbedrag aan verbonden is en of Lebowski eigenaar wordt van het winnende verhaal, is niet bekend. De bundel zal worden gepresenteerd tijdens strandfeesten in Bloemendaal en Knokke.

Zie voor meer informatie: www.summercrime.nl

Geen opmerkingen: