07 februari 2009

Wordt verwacht 84 (nieuws, 2009)

LINKS STEELT LIJST VAN RECHTS

'Hoe ver is de Russische maffia al in de Nederlandse politiek geïnfiltreerd?' Deze intrigerende vraag staat op de cover van 'Absint', de eerste misdaadroman maar niet het eerste boek van Guido Eekhaut (Leuven, 1954), Vlaams auteur, journalist en 'toekomstdenker'.

De thriller, die in maart 2009 door uitgeverij Mynx op de markt wordt gebracht, speelt zich een klein beetje in Eekhauts geboortestad en veel meer beetjes in Amsterdam af. Hoofdinspecteur Walter Eekhaut (geen familie, aldus de schrijver, dus de lezer zal tevergeefs naar autobiografische en wellicht beschamende details zoeken) vertrekt naar Amsterdam vertrekt om samen met de AIVD de criminele activiteiten van een Russische financiële tycoon te onderzoeken. Daar komt hij meteen in een andere ophefmakende affaire terecht: een jonge linkse dissident heeft een lijst met de namen van de financiers van een populistische rechtse partij gestolen en wordt vermoord. Terwijl de jacht op de lijst wordt ingezet, belandt Eekhaut in een poel van intriges, waarin zowel de Nederlandse misdaad, de Russische maffia, de politiek als de zakenwereld betrokken zijn.

Eekhaut heeft in zijn schrijvend bestaan reeds een behoorlijk aantal grote en kleine uitgeverijen in Vlaanderen en Nederland versleten. Zijn kortere proza werd gepubliceerd in De Gids, Maatstaf, Lava en vele andere tijdschriften. Verhalen verschenen en verschijnen ook in vertalingen, onder andere in de VS, Duitsland, Polen, Roemenië, China, Italië, Argentinië en Denemarken.

Als journalist schreef hij voor de Financieel Economische Tijd, Intermediair, De Standaard, Knack en Bizz. Hij levert tevens essays aan een aantal literaire en politieke tijdschriften, waarin hij zich voornamelijk met geopolitiek, ideologie en geschiedenis bezig houdt. In de jaren tachtig schreef hij daarenboven hoorspelen. Eén van zijn eerste romans, 'De Cirkeljaren' (1986), kreeg de prijs van de Stad Brussel.

Eekhaut beweegt zich tussen diverse genres. Hij schreef zowel experimentele psychologische romans als 'fantasieën'. In 2005 schreef hij de SF-thriller 'Zombiewereld'. Sinds dertig jaar houdt hij zich bezig met toekomstdenken. Hij adviseert individuen en groepen over het schrijven van toekomstscenario's.

JOHNNY'S HALFBROER

In april 2009 verschijnt opnieuw een debuut bij Mynx: 'Loser's town' van Daniel Depp (1953).

Depp. Familie van?

Inderdaad, de halfbroer van Hollywoodhunk Johnny. Ze hebben dezelfde moeder. Danny schreef onder andere het script voor de film Brave, die zijn broer regisseerde en die genomineerd werd voor een Gouden Palm in Cannes. Met halfbroer Johnny runt hij tevens productiemaatschappij Scaramanga.

Depp weet dus van de hoed en de rand als hij een thriller schrijft over een bekend acteur (van de A-lijst) die door een producer wordt afgeperst. De producer wil de acteur dwingen in de film te gaan spelen. Ten einde raad roept de acteur de hulp in van voormalig stuntman David Spandau. Spandau is na het einde van zijn carrière begonnen als privédetective, met 'Hollywood' als zijn specialiteit. Zijn onderzoek naar de achtergronden van deze zaak voert hem naar 'de duistere onderbuik van Hollywood, daar waar de glitter en glamour plaatsmaakt voor verslaving, hebzucht en moord'.

Volgens Depps literaire agent, Meg Davis, is het verhaal 'pure fictie' en niet gebaseerd op het leven van zijn beroemde halfbroer. ,,Er zitten geen roddels in. Het is een beschrijving van hoe het er in Hollywood kan toegaan'', zei Davis in The Independent.

Andere nieuwe titels:

Stephen Michael Thomas - 'Vendetta' (februari 2009). Oplichter Robert Rivers heeft zo zijn erecode: hij doet niemand pijn behalve in de portemonnee. Tot hij bij een klus foto's van een Aziatisch meisje vindt, vol blauwe plekken en ogen vol angst. Hij zweert wraak.
Jesse Kellerman - 'Moordkunst' (maart 2009). Nieuwe thriller van zoon van auteursechtpaar Jonathan en Faye. Kunsthandelaar Ethan Muller krijgt de kans van zijn leven: een onbekende man laat een appartement achter vol originele tekeningen en schilderijen. Maar op één van de tekeningen staat een jongetje dat tien jaar geleden werd vermoord.
Alex Dryden - 'Rode oorlog' (april 2009). Vrouwelijke kolonel van de Russische geheime dienst en MI6-agent krijgen iets met elkaar. Maar MI6-knaap stuit op een gevaarlijk project dat bepalend kan zijn voor de toekomst van Europa.
Alex Chance - 'Dag van de wraak' (mei 2009). Psychologoe Karen Wiley krijgt op een dag een briefje van een kind dat vraagt om hulp. Karen kent niemand die in de problemen zit. Maar de brieven blijven komen.

Geen opmerkingen: