20 februari 2009

Gek en vervreemdend (nieuws, 2009)

ROSS DENKT AAN HOLLAND

Thrillerschrijver Tomas Ross en zijn dochter, fotografe Iona Hogendoorn, presenteren zondag 22 februari hun boek 'Denkend aan Holland' bij boekhandel Paagman in Den Haag. Tijdens de presentatie zal Iona Hogendoorn aan de hand van een aantal foto’s uit het boek vertellen over het ontstaan ervan, en zal haar vader voorlezen uit de begeleidende tekst.

Vroeger waren sommige dingen toch echt beter, vinden auteur en fotografe. Nederland verandert voortdurend, en in alles: het landschap, de stad, de kust, het platteland, maar ook de bevolking, taal en cultuur, vrijetijdsbesteding, het gezin. Dat is altijd al zo geweest maar het lijkt steeds sneller te gebeuren. In de afgelopen twee decennia is er méér veranderd dan in de eeuw ervoor. En verdwenen.

Zo goed als we onze cultuurhistorische erfenis koesteren, onze monumenten in ere houden en onze natuur beschermen, zo sluipenderwijs verdwijnen er bijna dagelijks dingen: vergezichten, gebouwen en tradities waarvan je je pas bewust wordt als ze er níét meer zijn. De kerk, de buurtwinkel, de vrouwen in klederdracht, het dorpsschooltje, het weiland - weg, plaatsgemaakt voor iets anders. De emigrant die na een paar jaar terugkomt, is al gedesoriënteerd: is dit zijn vaderland? Hoe gek en vervreemdend moet het dan wel niet zijn voor iemand die er al in geen twintig jaar is geweest?

In 'Denkend aan Holland' schrijft Ross in briefvorm aan zijn in 1991 overleden moeder wat er allemaal sinds haar dood is veranderd, verdwenen en op het punt staat óm te verdwijnen. Haar kleindochter Iona legde het vast in beeld: wat ervoor in de plaats is gekomen maar vooral ook wat er nog is. Het boek is deze maand bij uitgeverij A.W. Bruna verschenen.

Geen opmerkingen: