29 september 2009

Tomas Ross - Het meisje uit Buenos Aires (2009)


Heel Oranje over de hekel




(Door Peter Kuijt)

Bestaat toeval? De dag nadat Transavia-piloot Julio P. werd opgepakt omdat hij tijdens de 'Vuile Oorlog' in Argentinië dissidenten uit zijn marinevliegtuig in zee zou hebben laten  storten, werd in Amsterdam de nieuwste thriller van Tomas Ross, Het meisje uit Buenos Aires, gepresenteerd. Een boek dat speelt in het min of meer recente hier en nu, maar begint in het Argentinië van Julio P.'s juntaleider generaal Jorge Videla. Volgens Ross, die met het boek zijn dertigjarig schrijverschap viert, is de thriller 'een soort aanklacht' tegen een andere 'Jorge', de vader van prinses Máxima, die als De Boekhouder van het regime werd beschouwd.

De titel slaat - het zal geen verrassing zijn - op het populairste lid van de koninklijke familie, maar óók op een ander meisje uit Buenos Aires, Carmen Lugones. Zij is de dochter van Hugo Lugones. Deze dissident verdwijnt een dag nadat Oranje in de heksenketel van het River Plate-stadion in Buenos Aires de finale van het WK voetbal 1978 verliest. Een kwart eeuw later komt Carmen erachter dat haar vader vlak voor zijn vermissing een pakketje heeft laten verstoppen in de bagage van de persvoorlichter van het Oranje-elftal. Bestemd voor een vrouw in Nederland: vertaalster Pip Delfos. Zij heeft het pakje echter nooit opgehaald, want ze maakt met haar Lelijke Eend een fatale plons in de ringvaart in de Beemster.

Carmen en Pips zoon Hartman gaan samen op onderzoek uit en stuiten op een rolletje compromitterende foto's, die prinses Máxima direct raken. De prinses zelf beschikt in Ross' fantasie ook over explosief bewijsmateriaal, waar anderen gretig op azen.

Elementen genoeg voor flink wat actie. Er vallen doden, er vloeit bloed, hersendrab druipt van de muur, er zijn cliffhangers te over, een zekere eigenaar van een zwarte Suzuki Swift speelt zelfs een rol en ondertussen poneert Ross de theorie dat prins Bernhard de Zorreguieta's veel langer kende dan bekend werd verondersteld.

Het boek speelt zich grotendeels af in de zomer van 2003, een turbulente periode in de geschiedenis van de Oranjes. Edwin de Roy van Zuydewijn en zijn - toen nog - 'Popje' prinses Margarita hebben dan net een boekje opengedaan over het koningshuis, Máxima is enkele maanden zwanger van dochter Amalia, de verhuizing naar de Eikenhorst is nakende en Quote publiceert dat Friso's verloofde Mabel Wisse Smit het in het verleden heeft aangelegd met maffiabaas Klaas Bruinsma. Máxima: ,,Wie is dat?''

Ross, lid van het Republikeins Genootschap, laat het niet na heel Oranje over de hekel te halen. De fiscale handel en wandel van prinses Christina komt ter sprake, evenals vuige roddels over prins Claus en zoon Friso. De kennelijk legendarische driftbuien van Beatrix konden evenmin onbesproken blijven en verder fantaseert de auteur over een zuigzoen in de nek van prinses Laurentien en Constantijns foute grappen. Máxima en Willem-Alexander komen er nog betrekkelijk genadig van af, alhoewel de prins in de ogen van zijn vrouw te meegaand is. Kortom, niet echt een boek dat de leden van de koninklijke familie elkaar snel cadeau zullen doen. Als prins Bernhard nog geleefd had, zou hij er vast alles aan hebben gedaan om Ross, die 16 september de pensioengerechtigde leeftijd bereikte, zijn AOW-uitkering te laten afpakken.

Het meisje uit Buenos Aires is echter wel een van de sterkste thrillers uit Ross' oeuvre, dat inmiddels zestig boeken (waaronder veertig thrillers) beslaat. Door het grote aantal personages en de vele plotwendingen eist het boek de volle aandacht van de lezer, maar die krijgt dan wel een verhaal vol vaart en ondeugende stellingnames voorgeschoteld. Het blijft echter de vraag of deze 'aanklacht' tegen Jorge Zorreguieta nog tot iets leidt. Je weet het nooit, per slot van rekening dacht Julio P. ook dat hij ongestoord van zijn pensioen kon gaan genieten.

Tomas Ross - Het meisje uit Buenos Aires. Uitgeverij Cargo, 367 pag.

Geen opmerkingen: