13 juli 2018

Wordt verwacht 443 (nieuws, 2018)

'Dé thriller over Noord-Korea''Dit is een belangrijk boek', zegt Lee Child. 'Buitengewoon slim, vindingrijk en razendspannend.' En uitgeverij Cargo doet voor Childs klaroengeschal niet onder: 'Dit is dé thriller over Noord-Korea.' Begin september kan de lezer zelf een oordeel vellen, want dan ligt Ster van het noorden van D.B. John in de winkel.

In 1998 wordt de tweelingzus van Jenna Williams door Noord-Koreaanse geheim agenten ontvoerd vanaf een strand in Zuid-Korea. Jenna is nog steeds op zoek naar bewijzen of haar zus leeft. Ze probeert toegang te krijgen tot het geheimzinnige en afgesloten land, wat de aandacht trekt van de CIA.

Als er aanwijzingen zijn dat haar zus is opgesloten in een speciaal strafkamp, besluit Jenna deel te nemen aan een geheime en gevaarlijke missie diep in het hart van het Noord-Koreaanse regime. Een levensgevaarlijk kat-en-muisspel volgt, waarbij Jenna een onverwachte bondgenoot vindt in een hooggeplaatste Noord-Koreaanse diplomaat die opgejaagd wordt door zijn eigen geheime dienst en wil overlopen naar het Westen.

Schrijver D.B. John is journalist en heeft lange tijd in Zuid-Korea gewoond. Hij is een van de weinige westerlingen die regelmatig Noord-Korea hebben bezocht. Zo was hij in 2012 in het land om de festiviteiten rond de honderdste geboortedag van de 'oprichter' van het land, Kim Il-sung (de opa van Kim Jong-un), bij te wonen. Wat John meemaakte op deze reis zou de basis vormen voor deze thriller. Ook gesprekken met degenen die er in geslaagd waren de dictatuur te ontvluchten, hielpen hem enorm bij het schrijven van dit boek, vertelt hij in een interview. Op dit moment werkt hij in Londen.

Geen opmerkingen: