24 juli 2018

Stijlvol en intelligent (nieuws, 2018)

'Blinde drift' op longlist Man Booker PrizeVandaag is de longlist van The Man Booker Prize 2018 bekendgemaakt. Een opvallende naam tussen de dertien kanshebbers is Belinda Bauer met haar thriller Snap. Het is pas de tweede keer in de geschiedenis van de Man Booker Prize dat er een thriller op de longlist staat. In 2008 stond Tom Rob Smith met Child 44 op de longlist.


De jury van de Man Booker Prize is vol lof over Snap dat in Nederlandse vertaling onder de titel Blinde drift is verschenen: 'Een scherpzinnige, stijlvolle en intelligente roman over hoe we trauma's overleven. Blinde drift weet in een vlot geschreven tempo de belevingswereld van kinderen op te roepen, en de wijze waarop zij drama's waarnemen en daarmee omgaan. Dit boek overstijgt de grenzen van zijn eigen genre en laat je achter met een gevoel dat nog lang blijft hangen.'

De Man Booker Prize is de grootste prijs voor Engelstalige literatuur. De winnaar krijgt een prijs van 50.000 Britse pond. De shortlist van zes boeken wordt op 20 september vrijgegeven. De uiteindelijke winnaar wordt op 16 oktober bekendgemaakt.

Belinda Bauer is voormalig journalist en scenarioschrijfster en sleepte al meerdere prijzen in de wacht, onder andere de CWA Gold Dagger, de Theakstons Old Peculier Crime Novel of the Year Award en ze kreeg de CWA Dagger in the Library voor haar gehele oeuvre.

Over Blinde drift: Nadat Jacks moeder wordt vermoord en zijn vader de kinderen in de steek laat, komt de zorg voor zijn zusjes op Jacks schouders terecht. Vrijwel tegelijkertijd wordt aanstaande moeder Catherine midden in de nacht wakker en ontdekt zij in haar slaapkamer een mes en een briefje naast haar bed met een lugubere boodschap: Ik had je kunnen vermoorden. En dan is er nog de zoektocht van de politie naar de inbreker die 'Goudhaartje' wordt genoemd, omdat hij in de bedden slaapt van de woningen waarin hij inbreekt. De drie verhaallijnen worden op een ingenieuze manier met elkaar verweven.

Lees hier de recensie van Hans Knegtmans over Blinde drift

Geen opmerkingen: