29 juli 2018

Betere lezers (nieuws, 2018)

James Patterson blijft koning van de Britse biebDe Amerikaanse thrillerfabrikant James Patterson, op dit moment succesvol met President vermist dat hij samen met Bill Clinton schreef, is voor het elfde jaar de meest uitgeleende auteur in de Britse bibliotheek. Dat blijkt uit cijfers van de organisatie Public Lending Right.

Sinds 2007 zijn de boeken van James Patterson 22 miljoen keer uitgeleend. Patterson liet volgens The Guardian weten opgetogen te zijn om nog steeds de koning van de Britse bieb te zijn.

Hij sprak nogmaals zijn steun uit voor de boekenuitleen in het Verenigd Koninkrijk die voortdurend met bezuinigingen en sluitingen wordt bedreigd. 'Ik geloof sterk in het feit dat betere lezers betere denkers worden', aldus Patterson. 'Bibliotheken zijn een belangrijk onderdeel van de maatschappij omdat zij essentieel zijn in het onder de aandacht brengen van het plezier dat lezen kan brengen.'

De tien meest uitgeleende boeken in Engeland zijn trouwens zonder uitzondering thrillers. Voor het tweede achtereenvolgende jaar staat The Girl on the Train van Paula Hawkins op de eerste lijst van populairste bibliotheekboeken. Ze wordt op de voet gevolgd door Lee Child met meerdere titels.

Public Lending Right, dat in 1979 was opgericht en wordt gefinancierd door het Departement van Cultuur, Media en Sport, betaalt schrijvers 8.2 pence (ruim 9 eurocent) per keer dat hun boek wordt uitgeleend.

Bron: The Guardian

Geen opmerkingen: