26 juli 2018

Duplicaties (nieuws, 2018)

Henning Mankell op shortlist International DaggerHenning Mankell is genomineerd voor de International Dagger, de thrillerprijs die jaarlijks wordt toegekend door de Crime Writers' Association (CWA). De in 2015 overleden Zweedse misdaadauteur maakt kans op de prijs met zijn thriller After the fire (Zweedse laarzen in Nederlandse vertaling), dat pas vorig jaar in het Engels werd gepubliceerd. 

Henning Mankell
Naast Mankell zijn niet de minste thrillerschrijvers genomineerd: Dolores Redondo met Offering to the Storm, Fred Vargas (The Accordionist) en Pierre Lemaître (Three Days and a Life). Oliver Bottini (Zen and the Art of Murder) en Jon Michelet (The Frozen Woman) completeren het rijtje.

Het Britse schrijversgilde noemt het opmerkelijk dat in diverse categorieën dezelfde auteurs met hetzelfde boek zijn genomineerd. Zo staat Resurrection Bay van Emma Viskic zowel op de shortlist van de Gold Dagger als de John Creasey (New Blood) Dagger, terwijl A Necessary Evil van Abir Mukherjee op de Gold-shortlist en die van de Historical Dagger opduikt. Bluebird, Bluebird van Attica Locke vinden we op de Gold- en de Ian Fleming Steel Daggershortlist, hetzelfde geldt voor London Rules van Mick Herron

Andere bekende namen zijn die van Lee Child en Denise Mina (beiden genomineerd voor Short Story Dagger), Dennis Lehane (Gold Dagger), Emily Koch en C.J. Tudor (Ian Fleming Steel Dagger) en Peter May en Nicci French (Dagger in the Library). Eerder werd al bekend dat de Diamond Dagger, de oeuvreprijs, is toegekend aan Michael Connelly. De winnaars van de Daggers worden op 25 oktober bekendgemaakt tijdens een galadiner in Londen. 

Geen opmerkingen: