28 juli 2018

Stuart Turton - De zevenvoudige dood van Evelyn Hardcastle (2018)

Zeven dagen speeltijd voor een moord(Door Hans Knegtmans)

Stuart Turtons romandebuut De zevenvoudige dood van Evelyn Hardcastle begint ontregelend spannend. De hoofdpersoon bevindt zich in een bos, maar weet niet waarom. Evenmin weet hij wie hij is. En al helemaal niet waarom hij 'Anna' schreeuwde tegen een vrouw die hij niet kent en die voor hij haar kan inhalen door een onbekende wordt neergeschoten.

Geschokt klopt hij aan bij het eerste het beste huis dat hij tegenkomt. De man die opendoet noemt hem bij zijn naam, Sebastian, hoort zijn warrige verhaal aan en haalt er een arts bij. Die constateert een spectaculaire maar tijdelijke geheugenstoornis.

Het is een geruststelling dat op de hoofdpersoon na iedereen hem als Sebastian herkent.Zijn herwonnen zielenrust krijgt echter een knauw wanneer hij de volgende dag zichzelf tegenkomt. Een andere man heeft zich zijn lichaam en naam toegeëigend. Ook zelf is hij iemand anders geworden. Men noemt hem 'meneer Collins', zijnde de butler die op hetzelfde adres woont als hij.

Een geheimzinnige man die kennelijk achter de schermen een hoge functie vervult, legt hem de ins en outs uit van de bizarre gebeurtenissen. De hoofdpersoon moet een test ondergaan. Vanavond, op het gemaskerd bal van Lord en Lady Hardcastle, zal een moord worden gepleegd die niemand als zodanig herkent, zodat de moordenaar vrijuit gaat. Als de hoofdpersoon dit onrecht herstelt, mag hij terug naar zijn eigen wereld. De dag van de moord wordt zeven keer herhaald, en de hoofdpersoon krijgt de gebeurtenissen steeds door de ogen van een van de andere personages te zien. Is echter de 'speeltijd' verstreken zonder dat hij de moord heeft opgelost, dan begint de beproeving van voren af aan.

Dit uitgangspunt is intrigerend genoeg, maar het heeft natuurlijk niet de minste realiteitswaarde. Een van de andere personages vindt dat blijkbaar ook, en beschrijft zichzelf en de hoofdfiguur als 'stukken in een spel waarvan we geen van beiden de regels kennen'.

Om het spel te spelen moet de hoofdpersoon zich geestelijk in alle bochten wringen die kenmerkend zijn voor de conventies van de puzzelroman. Het is allemaal nogal gekunsteld. We moeten maar hopen dat dit boek niet de revival van een stoffig thrillergenre inluidt.

Stuart Turton - De zevenvoudige dood van Evelyn Hardcastle, uitgeverij Prometheus, 416 pag.

Deze recensie, met toestemming van de auteur overgenomen, verscheen eerder in Het Parool

Geen opmerkingen: