05 juli 2018

Bestaat hij echt? (nieuws, 2018)

Kijk uit voor de lange manUitgeverij HarperCollins Holland noemt het dé najaarsthriller van 2018, hoewel de publicatiedatum op haar website is vastgesteld op 15 januari 2019. Hoe dan ook, er zal met posters, interviews en een blogtournee flink op de trom worden geslagen als de verschijning van Schaduwman van Phoebe Locke eenmaal een feit is.

Schaduwman is het debuut van de Britse Phoebe Locke, die onder haar eigen naam Nicci Cloke al twee literaire romans en YA-boeken heeft gepubliceerd. De lange man zou een betere titel voor het boek zijn geweest, omdat daar in de thriller permanent sprake van is. The Tall Man, zoals de oorspronkelijke uitgave is genoemd, heeft inmiddels wel de recensente van The Guardian dermate angst aangejaagd dat ze het boek niet durfde te lezen als ze alleen thuis was.

Schaduwman is geïnspireerd door de 'urban legend' over Slenderman, een mysterieuze figuur die zich zou ophouden in de omgeving van het dorpje Waukesha, Wisconsin. Om de gunsten van deze bleke, gezichtsloze en onwaarschijnlijk lange man te winnen, besloten de twee twaalfjarige schoolvriendinnen Anissa Weier en Morgan Gheyser hun klasgenootje Payton Leutner te doden. Ze staken haar neer in het bos en lieten haar voor dood achter. Maar Leutner overleefde de aanval.

Schaduwman gaat over dochter Amber en moeder Sadie. Een week nadat Amber is geboren, pakt de jonge moeder Sadie haar biezen. Zestien jaar later staat ze ineens weer voor de deur.

Langzaam probeert het gebroken gezin weer aan elkaar te wennen. Maar Sadie is psychisch onstabiel: ze ziet schaduwen, hoort stemmen en is ervan overtuigd dat Amber bij haar zou zijn weggehaald als ze niet zelf was vertrokken.

En ze blijft maar praten over 'de lange man', die in het bos zou wonen en het op haar gemunt zou hebben. Als dochter Amber ook nog eens wordt verdacht van moord, is het familiedrama compleet.

'De lange man' die zich in de schaduwen ophoudt is volgens HarperCollins een van de meest enge figuren die je in een thriller kunt tegenkomen. Bestaat hij echt? Of is er iets anders aan de hand? Door tijdsprongen, Sadies visioenen en de televisiedocumentaire die over Amber wordt gemaakt, worden de gebeurtenissen langzaam ontrafeld, totdat, zo zegt de uitgever, 'alleen de rauwe en duistere waarheid overblijft'.

Geen opmerkingen: