19 juli 2018

Code oranje (nieuws, 2018)

Winnaar Gouden Strop doet het beter met e-boek



Voor wie het nog niet wist: Willem Asman won begin juni de BookSpot Gouden Strop met zijn thriller Enter, het eerste deel van het Rebound-drieluik. De laureaat dook meteen - en ook voor het eerst - op in de Bestseller60. Nu blijkt uit onderzoek dat zijn winnende e-boek het beter doet dan de paperback.

Willem Asman
verkocht al in de week voor de uitreiking van de prijs aanzienlijk meer fysieke boeken, maar de piek nam in de tweede week na de bekendmaking al snel af. Andersom ging het met het e-boek Enter. De piek begon echter pas in de week van de uitreiking en bereikte de top in week 2. De gemiddelde afzet bleef daarna ook langer op een hoger niveau.

Een en ander blijkt uit de boekenbarometer van het Centraal Boekhuis (CB) over het tweede kwartaal van dit jaar. De cijfers geven reden tot een beetje zorg om het spannende boek, misschien wel tot het afkondigen van code oranje. Het is een populair genre, maar toch neemt de afzet in de afgelopen jaren af (met een kleine opleving in 2009/2010). Ook het aandeel spannende boeken ten opzichte van het totaal neemt af. Ieder jaar is in de afzet een piek zichtbaar in het tweede kwartaal. Door de Spannende Boeken Weken en waarschijnlijk ook door de zomervakantie.

In het genre zijn 'literaire thrillers' en 'gewone' thrillers het populairst. Er zijn verschillen zichtbaar per verkoopkanaal. In de online verkoop van het fysieke boek zijn avontuur, fantasy en sciencefiction populair. In de boekhandel is dit horror en true crime. In de e-bookverkoop zijn de genres literaire thriller, spanning algemeen, horror, spionage en true crime het best vertegenwoordigd. In de e-book uitleningen zijn dat pockets spanning, oorlog, avontuur en detectives. E-book abonnees kiezen het meest voor thrillers, literaire thrillers en sciencefiction.

Een op de acht verkochte fysieke boeken (12,6%) en een op de drie e-boeken (33,7%) is nog steeds een spannend boek. Het marktaandeel van het genre neemt echter wel af, aldus het CB.

De gemiddelde prijs van een spannend e-book is het laatste jaar gemiddeld 5,1% goedkoper dan van andere e-books. Spannende fysieke boeken zijn juist gemiddeld iets duurder dan de rest: in de afgelopen 12 maanden 5,8%, in het laatste halfjaar zelfs 15,5%.

Bron: CB, foto: Roy Beusker

Geen opmerkingen: